ISPRAVKA: Broj osam na nalepnicama banana ne znači da su one GMO
Foto: Shutterstock

zabunA oko broja 8 i GMO

ISPRAVKA: Broj osam na nalepnicama banana ne znači da su one GMO

Žena -

Naš portal je 10.12.2022 objavio tekst pod nazivom NALEPNICE NA BANANAMA NISU TU BEZ RAZLOGA: Kad vidite šta ZNAČE, obavezno ćete ih gledati, a JEDAN BROJ na njima je POSEBNO VAŽAN, u kom tvrdnje da broj osam na nalepnicama banana znači da su GMO porekla, kako utvrđuje fekt-čeking sajt istinomer.rs, nisu tačne.

Naime, u originalnom tekstu piše da početni broj osam na deklaraciji šalje upozoravajuću poruku da je takva namirnica genetski modifikovana (GMO), te da takve banane imaju na sebi brojku 84011.

Međutim, istinomer.rs je analizom utvrdio da iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede tvrde da takva klasifikacija u Srbiji ne postoji, kao i da zakon brani proizvodnju i promet GMO. Dodatno, od 2015. godine, kodovi koji počinju brojem osam ni u međunarodnom označavanju više ne označavaju GMO, odnosno genetski modifikovane organizme.

Naime, proteklih godina su zvaničnici Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede u više navrata isticali takozvanu "nultu toleranciju” na proizvodnju i trgovinu GMO u Srbiji kako je promet takve robe u našoj zemlji zabranjen "jasnim i rigoroznim” Zakonom o genetički modifikovanim organizmima.

Kako je došlo do zabune oko broja 8 i GMO?

PLU (price look-up) kodove dodeljuje Međunarodna federacija za proizvodni standard (IFPS). Ovi kodovi se nasumično dodeljuju u okviru serije brojeva od 3000, 4000, 83000 i 84000. Ovi kodovi ne predstavljaju siguran znak potrošačima da je dati artikal genetski modifikovan.

U saopštenju iz 2018, IFPS navodi da "iako je prefiks "8" (83000-84999) nekada bio rezervisan za proizvode GMO, on se nikada nije koristio u maloprodaji”.

Od jula 2015. godine, ova međunarodna institucija više ne označava GMO sa oznakom "8". Aktuelna standardizacija i dodeljeni PLU kodovi se nalaze na sajtu IFPS.

Dakle, činjenica je da za sada nalepnice sa deklaracijom banana iz srpskih marketa i pijaca sa brojem osam ne znače, niti dokazuju da ova namirnica sadrži GMO.

Celu analizu pročitajte ovde.

Portal Kurir se ovom prilikom izvinjava čitaocima.

(Kurir.rs)

Bonus video:

00:42

KAFA, ČOKOLADA, BANANE… Šta se to dešava u PRODAVNICAMA širom Srbije, cene pojedinih proizvoda neverovatne!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track