POČINJE USKRŠNJI POST! Narednih 7 nedelja treba se pridržavati strogog režima ishrane: Evo kako možete zameniti mrsnu hranu
Foto: Ilustracija/Profimedia

ovo su saveti

POČINJE USKRŠNJI POST! Narednih 7 nedelja treba se pridržavati strogog režima ishrane: Evo kako možete zameniti mrsnu hranu

Žena -

Uskršnji post počinje danas i traje do 4. maja. Tokom posta je neophodno jesti različite namirnice kako bi se unele sve neophodne hranljive namirnice za pravilno funkcionisanje organizma. To će vas sačuvati i od virusa i prehlada.

Osnovna pravila posta

Uskršnji post je na vodi. Ne smete da jedete meso, jaja, mleko i mlečne proizvode, odnosno hranu koja je životinjskog porekla. Vino i ulje su dozvoljeni vikendom, a riba sme da se jede samo na Blagovesti i Cveti. Prva tri dana prve nedelje posta, kao i poslednje nedelje posti se na vodi. Izuzetak je Veliki četvrtak kada se mogu konzumirati ulje i vino. Na Veliki petak ne treba ništa jesti do tri popodne, a posle toga može lagan obrok na vodi. Strog post je i na Veliku subotu.

pašteta, posna pašteta, post
foto: Olena Danileiko / Alamy / Alamy / Profimedia

Šta piti umesto kravljeg mleka?

Biljna mleka, poput bademovog, sojinog, od kokosa i pirinča, uspešno će zameniti kravlje mleko u ishrani.

  • Bademovo mleko: u jednoj šolji (240 ml) ima 40 kalorija, 24 odsto neophodne dnevne količine kalcijuma, dobar je izvor vitamina E, ali ima malo proteina.
  • Sojino mleko: jedna šolja sadrži 80 kalorija, proteina ima koliko i kravlje mleko, ali često izaziva alergije i kod dece i kod odraslih.
  • Pirinčano mleko: ima 120 kalorija u jednoj šolji, prirodno je slatko, ima mnogo ugljenih hidrata, ali nema proteina. Zbog količine ugljenih hidrata ne prepoučuje se dijabetičarima.
  • Kokosovo mleko: jedna šolja sadrži 50 kalorija, ali mu je mana to što može imati sastojak karagenan koji kod nekih ljudi stvara probleme sa varenjem.
Recept, Kukuruz, Tunjevina, šećerac
foto: Shutter

Najbolja zamena za meso i jaja

Zahvaljujući bogatstvu proteina, jaja našem organizmu obezbeđuju energiju. Meso, osim proteina, sadrži i veliku količinu gvožđa. Za obe namrinice postoje odgovarajuće zamene biljnog porekla koje u vreme posta mogu nadoknaditi ove hranljive materije.

  • Pasulj: jedna šolja pasulja sadrži 18 grama proteina i 15,6 grama vlakana, što je više od pola dnevnih potreba organizma.
  • Pečurke: portobelo i šampinjoni sadrže proteine i gvožđe, mada u jednoj šolji ima samo tri grama proteina.
  • Tunjevina: bogata je proteinima, kao i omega 3 kiselinama.
  • Leblebije: pola šolje leblebije ima 7 grama proteina i 6 grama biljnih vlakana, a nema holesterola. Bogata je i gvožđem.

(Kurir.rs/Najžena/A.G.)

Bonus video:

07:01

SVAKI DUŽI POST IMA JEDNU VAŽNU FUNKCIJU! Veroučitelj razbio dileme o uzdržavanju: Duh Sveti se ne bavi sadržajima našeg želuca!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track