Slušaj vest

Početak sezone jagoda mnogima donosi radost, ali i dilemu – kako da znamo da kupujemo prave domaće jagode, a ne uvozne koje često lepo izgledaju, ali nemaju ni ukus ni miris?

Na proleće prve jagode koje se pojavljuju na tezgama i policama uglavnom su uvezene, bez obzira na to što mnogi prodavci tvrde suprotno. Prave domaće jagode sazrevaju nešto kasnije, i važno je znati razliku kako ne biste bili prevareni.

Na šta da obratite pažnju?

1. Oblik i boja

Domaće jagode obično nisu savršeno pravilne – mogu biti krivudave ili različitih veličina. To je dobar znak da nisu veštački tretirane. Boja im je duboko crvena, ravnomerno raspoređena po celoj površini.

2. Unutrašnjost i seme

profimedia-0954833805.jpg
Foto: Edwin Remsberg / VWPics / Profimedia

Kad se preseku, domaće jagode su crvene i iznutra, a na površini imaju mnogo sitnih semenki. Uvozne su često bledoružičaste unutra, što ukazuje da su brane pre nego što su sazrele.

3. Miris

Možda i najvažniji pokazatelj – domaće jagode mirišu intenzivno, slatko i prepoznatljivo. Uvozne gotovo da nemaju miris, ili imaju blag, veštački.

4. Peteljka

Kod domaćih jagoda, peteljka je svetlozelena i sveža. Ako je tamna ili suva, verovatno je jagoda uvezena i dugo stajala.

Zato pre nego što kupite jagode, uzmite jednu u ruku, pomirišite je, pogledajte boju i oblik. Vaš nos i oči često znaju bolje od prodavca da li je reč o pravom domaćem plodu – ili samo o lepo upakovanoj uvoznoj varci.

 Bonus video: Ovako izgledaju jagode pod mikroskopom

Jagode mikroskop Izvor: Twitter/bianconerobgd