TETRIS DIJETA: Ako želite da smršate, igrica pomaže

Ko bi rekao

TETRIS DIJETA: Ako želite da smršate, igrica pomaže

Život -
Osobe koje žele da smršaju, mogu suzbiti želju za masnom hranom i grickalicama, tako što će igrati Tetris, tvrde psiholozi.

Naučnici kažu da samo tri minuta provedena uz tetris mogu smanjiti želju za hranom.

To funkcioniše tako što je mozak korisnika ne stiže da vizualizuje grickalice, alkoholna pića ili cigarete, baveći se ovom “glavolomkom”, kažu stručnjaci Univerziteta u Plimutu.

Tokom testova, istraživači su tražili od grupe volontera da ocene koliko i kako im se javlja želja za hranom.

Polovina učesnika zatim je igrala tetris u trajanju od tri minuta, a polovina čekala da se igra pokrene. Oni koji su igrali Tetris, osećali su 27 odsto slabiju želju za hranom, od onih koji su čekali.

Istraživanje koje je sprovela dr Džesika Skorka Braun uz profesore Džeki Endrejd i Džona Meja pokazalo je da igra može pomoći ljudima da brzo prevaziđu želju za cigaretama, alkoholom ili hranom.

Epizode obično traju svega nekoliko minuta, a tokom tog vremena osobe obično posežu za onim što im se jede. Ali ako igraju tetris tokom tih kratkih epizoda, želja jenjava”, kaže profesor Endrejd.

Više od 170 miliona primeraka Tetrisa prodato je širom sveta od kako ga je Sovjetskom Savezu predstavio programer Aleksej Pajitnov. Razvijen je za kućne računare, ali je postao globalni fenomen, koji je doveo i do razvijanja Nintendo Gameboy 1989.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track