Prirodna apoteka: Koje biljke su bogate kalcijumom?
Foto: Shuuter

Za zdrave kosti

Prirodna apoteka: Koje biljke su bogate kalcijumom?

Život -
Danas su biljni izvori kalcijuma neopravdano zanemareni, čak i pored činjenice da neki od njih sadrže znatno više tog elementa u odnosu na mleko. Koje biljke su bogate ovim dragocenim mineralom?

Ovaj tekst je preuzet sa sajta Yumama.comSusamOve semenke zaista zaslužuju prvo mesto na spisku namirnica bogatih kalcijumom, jer ga sadrže čak sedam puta više od mleka. Osim toga, susam sadrži ulje, bakar, mangan, gvožđe, vitamine E i B1, kao i biljne smole i gorke materije, koje mu daju prepoznatljiv miris. Ako ste pomislili da je dovoljno što ga svakodnevno unosite jedući kiflu posutu ovim semenkama, grešite. Susam treba jesti u mlevenom obliku, jer u suprotnom samo „protrči“ kroz creva. Dakle, ako kod kuće pravite hleb ili neko drugo pecivo, neka bude od integralnog brašna, uz dodatak mlevenih semenki susama. Možete da ga jedete i za doručak, uz kašu od žitarica, ili da ga pomešate sa medom i pojedete kao poslasticu.Suve smokvePoznato je da su suve smokve veoma korisne za zdravlje, ali se najčešće pominje njihovo laksativno dejstvo (brže i lakše pražnjenje creva). Manje je poznato da 100 grama ovog dragocenog voća zadovoljava 35 odsto dnevnih potreba za kalcijumom. Suve smokve su idealna namirnica za trudnice, jer olakšavaju probavu i sprečavaju i otklanjaju opstipaciju (zatvor), a samim tim preveniraju i nastanak hemoroida. Dokazano su sredstvo za snižavanje krvnog pritiska, kao i holesterola i triglicerida u krvi. Jedite ih samostalno, u kombinaciji sa drugim voćem, ili sa jezgrastim plodovima. Ne treba ih jesti posle jela, već sat vremena pre obroka.LeblebijeOva mahunarka, osim što sadrži dosta kalcijuma, izuzetno je bogata i magnezijumom, koji je podjednako važan za očuvanje zdravlja kostiju, jer učestvuje u vezivanju kalcijuma za kosti. Osim toga, magnezijum utiče na prevenciju spontanog pobačaja i prevremenog porođaja. Leblebije se kuvaju kao pasulj, a od njih mogu da se naprave i vrlo ukusni namazi.BademiPosebno su značajni za zdravlje kostiju jer sadrže kalcijum, magnezijum, fosfor i mangan. Sadržaj kalcijuma u njima je dvostruko veći nego u mleku. Zahvaljujući mononezasićenim masnim kiselinama i vitaminu E, badem blagotvorno deluje na srce, krvne sudove i kožu. Najbolje ga je jesti u okviru obroka od žitarica, ili u kombinaciji sa medom i suvim voćem za doručak. Danas se sve više upotrebljava bademovo mleko, koje možete da kupite u prodavnicama zdrave hrane, ili da ga sami napravite. KeljSamo 400 grama kelja je dovoljno da se zadovolje dnevne potrebe za kalcijumom. Kelj sadrži i druge važne sastojke kao što su kalijum, magnezijum, vitamini C, A i K. Treba ga jesti što češće: svežeg, u obliku salate, kratko barenog na pari, ili u obliku variva. RogačTo je mahunarka koja se nekada koristila kao zamena za čokoladu, dok je danas nepoznanica velikom broju ljudi. Rogač je veoma bogat kalcijumom, kalijumom, fosforom, magnezijumom, kao i vitaminima A, B1, B2, B3 i D. Smiruje želudačnu i crevnu sluzokožu i smanjuje mučninu. Koristi se uglavnom u mlevenom obliku, kao dodatak kolačima, štrudlama, i kašama od žitarica.Sa sajta Yumama.com preporučujemo još:Prirodna apoteka: Biljke u prevenciji gripaZdravlje žene: Ublažite simptome PMS-a pravilnom ishranomTri načina da pročistite voduGlina – prirodni čistač organizmaKako se leči celijakija

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track