Nada za najteže bolesnike!

Dr Kurir vam otkriva kako i pod kojim uslovima možete na lečenje u inostranstvo o trošku države

Nada za najteže bolesnike!

Život -
Pre odlaska pacijent mora da ima pozitivno mišljenje lekara specijaliste, a konačnu odluku daje komisija RFZO

Teško ste oboleli. Lekari su vam rekli da su iscrpeli sve mogućnosti lečenja i da ne mogu ništa više da učine. Ne očajavajte, jer imate pravo, u zavisnosti od vaše dijagnoze, da se lečite u inostranstvu o trošku države.A Dr Kurir vam otkriva u kojim prilikama i zbog kojih bolesti možete pomoć da tražite van granica Srbije.

Dr Aleksandar Vuksanović, direktor Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO), kaže za Dr Kurir da u inostranstvu mogu da se leče svi oni kojima je otkazao bubreg, ili su im lekari otkrili maligni melanom - najzloćudniji rak kože u oku, koji može da se leči samo konstantom zračnom terapijom, ili su pronašli duboki tumor u mozgu, koji je pri tom i metastazirao.

- Pravilnik o uslovima i načinu upućivanja osiguranih lica na lečenje u inostranstvo predvideo je listu od sedam grupa bolesti čije lečenje plaća Fond. To su specifične bolesti srca i krvnih sudova, pojedine onkološke bolesti i bolesti krvi, aneurizme ili prošireni krvni sudovi u mozgu i epilepsija koja može da se leči hirurškim putem, otkazivanje bubrega, bolesti jetre, presađivanje pluća. Osim činjenice da je lečenje u Srbiji nemoguće, mora da postoji i mišljenje zdravstvene ustanove u kojoj se pacijent dosad lečio o tome da su iscrpljene sve mogućnosti - kaže dr Vuksanović i dodaje da postoje i izuzeci za obolele od retkih bolesti koje nisu na listi Pravilnika.

- Takođe, na lečenje u inostranstvu može da bude upućen i pacijent koji je u Srbiji već na listi čekanja na ugradnju bajpasa ili implantata u srce i glavne krvne sudove - ističe on.Kako dr Vuksanović dodaje, tokom prošle godine u inostranstvu su se lečila 223 pacijenta.- Podneto je 337 zahteva, 223 je pozitivno rešeno, 63 negativno, osam je poništeno, a 14 zahteva je u toku. Fond je za one koji su otišli platio 322.14.251 dinara - otkriva on.

Gde možeš da se lečiš?Kao što postoji lista bolesti, postoji i lista zdravstvenih ustanova u inostranstvu u koje RFZO šalje pacijente. Na toj listi je trenutno 57 bolnica, uglavnom iz evropskih zemalja, uz nekoliko američkih i izraelskih. Komisija koja odlučuje o slanju na lečenje može, međutim, da predloži i neku ustanovu koja nije na ovoj listi.PostupakMorate da imate:- mišljenje stručnog konzilijuma na posebnom obrascu- zahtev za lečenje u inostranstvu i medicinska dokumentacija o lečenju u zemlji- ocena specijalne komisije koja utvrđuje ispunjenost uslova, način lečenja u inostranoj zdravstvenoj ustanovi i vreme neophodno za lečenje, da li je potreban pratilac ili stručni pratilac, odnosno davalac organa ili tkiva, i koliko dugo je potrebno da on boravi u inostranstvu - saglasnosti inostrane zdravstvene ustanove o prijemu pacijenta s tačno utvrđenim datumom

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track