Svetski dan porodičnih lekara

Savet stručnjaka: Prim. dr Nevenka Dimitrijević

Svetski dan porodičnih lekara

Život -

Svetski dan porodičnih lekara proslavljen je juče! Naš dan se slavi otkako je WONCA, svetska organizacija porodičnih lekara, proglasila dan porodičnog lekara u Kankunu, u Meksiku, 2010. godine.U saopštenju koje je Predsedništvo WONCA izdalo posle tog sastanka, između ostalog, pisalo je:"Prvi put, Dan porodičnog lekara proslavljen je 19. maja 2010. godine. Prihvaćen je u celom svetu sa entuzijazmom i dao nam je mogućnost da proslavimo ono što smo učinili da obezbedimo priznanje porodičnim lekarima, da istaknemo značajne stvari i rad koji vršimo pružajući zdravstvenu zaštitu svim ljudima u našoj lokalnoj sredini, našoj naciji i celom svetu. Imamo razlog da proslavimo to što su vlade širom sveta počele da shvataju značaj naše specijalnosti."

Sekcija opšte medicine Srpskog lekarskog društva je članica WONCA od 2007. godine. Time smo postali deo najveće porodice u okviru lekarske profesije. Nažalost, nismo uspeli da s našim Ministarstvom zdravlja postignemo dogovor o konceptu porodičnog lekara, koji podrazumeva specijalizaciju i supspecijalizaciju iz bilo koje oblasti medicine, ali uz rad koji obuhvata lečenje svih onih stanja kojima je potrebna što veća dostupnost zdravstvene službe.

Umesto toga, dobili smo naziv "izabrani lekari" s posebnim zaduženjima u odnosu na pacijente. Ipak smo ostali najdostupniji svima i prva linija u odbrani od bolesti.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track