POČEO OBRAČUN: Krivične prijave za protivnike vakcina
Foto: Profimedia

SUKOB SA ZAGOVORNICIMA ANTIVAKCINACIJE

POČEO OBRAČUN: Krivične prijave za protivnike vakcina

Život -

Posle doktorke Jovane Stojković, zbog antivakcinalnog delovanja biće tužene pevačica Jelena Karleuša, spisateljica Maja Volk i direktor Centra za prirodnjačke studije Miroljub Petrović

Grupa srpskih lekara je, u ime roditelja iz Beograda, Novog Sada i Niša, podnela krivičnu prijavu protiv doktorke Jovane Stojković zbog neetičkog rada, širenja panike i pozivanja da se deca ne vakcinišu.

Posle psihijatra Jovane Stojković, koja zastupa Građansku inicijativu za neobaveznu vakcinaciju, krivične prijave zbog antivakcinalnog delovanja biće podnete i protiv pevačice Jelena Karleuša, spisateljice Maje Volk i direktora Centra za prirodnjačke studije Miroljuba Petrovića.

Biće još tužbi

- Mi doktori iz cele Srbije, podržani hiljadama roditelja, podneli smo krivičnu prijavu protiv Stojkovićeve jer smatramo da je mali obuhvat dece vakcinacijom i nedavna epidemija morbila koja se širi zemljom indirektna posledica njenog delovanja. Takođe ćemo podneti prijavu Etičkom komitetu Lekarske komore i Sudu časti kako bi se preispitala njena licenca. Ima mnogo njih koji zagovaraju antivakcinaciju, ali ona je neko ko je veoma glasan, a pri tome je i lekar - objašnjava za Kurir doktor Tomislav Stevanović, predsednik udruženja „Pedijatrija zasnovana na dokazima“, koje je zajedno sa udruženjem „Građani protiv šarlatanstva“ podnelo ovu krivičnu prijavu tužilaštvu u Beogradu.

dr Tomislav Stevanović, foto: Privatna Arhiva

Prema Stevanovićevim rečima, krivicu treba da snose i ljudi koji preko društvenih mreža šire paniku, ali i javne ličnosti koji imaju veliki uticaj na građane.

- Tu su i Jelena Karleuša i Maja Volk i Miroljub Petrović, ali i drugi poznati koji su pozivali ljude da ne vakcinišu svoju decu MMR vakcinom, jer navodno izaziva autizam, što je neistina. Vakcina je jedno od najvećih civilizacijskih dostignuća - kaže Stevanović.

Jovana Stojković juče nije odgovarala na pozive novinara Kurira i upućene mejlove, kao ni pevačica Jelena Karleuša.

Komentari

Voditeljka Maja Volk ironično je izjavila da je mnogo tužna zbog ovoga i dodala da nema komentara jer su njena „deca već velika“.

Geolog Miroljub Petrović, široj javnosti poznat po krilatici „pod mač, bato“, prvo je izjavio da nema komentar, ali se onda predomislio.

- Kad obnovimo Dušanovo carstvo, sve te lekare koji su promovisali vakcinaciju, nehigijenu i smrt ćemo procesuirati prema krivičnom zakoniku zbog širenja bolesti. Brojne degenerativne bolesti bile su nepoznate čovečanstvu sve dok se nisu pojavile vakcine, a među njima i autizam - rekao je Petrović za Kurir.

ŠTA KAŽU PROZVANI

Jelena Karleuša pevačica

Stop MMR vakcini, apel roditeljima! Svaki roditelj čije je dete odmah po vakcinaciji MMR vakcinom upalo u autizam tiho ili glasno krivi ovu vakcinu. I to sve zbog vakcine koja se daje za prevenciju bolesti bezopasnih po život i čija zaštita traje veoma kratko! Autizam traje zauvek.

Maja Volk dramaturg

Obavezna vakcinacija je protivustavna, to je atak na slobodu i eksperiment nad jadnim ljudima. Ljuta sam, užasnuta. Nigde u Evropi vakcina nije obavezna. Moje dete je zbog vakcinacije ogluvelo. Protestovaću, pa neka me strpaju u zatvor.

Miroljub Petrović geolog i direktor Centra za prirodnjačke studije

Pozivam roditelje da ne vakcinišu decu!

Kurir / Jelena Pronić

Foto: Profimedia, Privatna arhiva

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track