NAJNOVIJA DIJETA KOJA ĆE UČINITI ČUDO SA VAŠIM TELOM: Američki lekar tvrdi da reguliše povišen ŠEĆER U KRVI, skida salo, a evo šta još otkriva
Foto: Profimedia

ZDRAVA ISHRANA

NAJNOVIJA DIJETA KOJA ĆE UČINITI ČUDO SA VAŠIM TELOM: Američki lekar tvrdi da reguliše povišen ŠEĆER U KRVI, skida salo, a evo šta još otkriva

Život -

Povišen šećer u krvi je najrasprostranjenija bolest današnjice, a mnogi i ne znaju da je imaju. Najčešći simptomi su hroničan umor, čest osećaj žeđi ili pak često mokrenje.

Kada ljudi konačno saznaju da imaju povišen šećer, vrlo često je kasno i tada su već u stanju predijabetesa, tačnije dijabetesa tipa 2.

foto: Profimedia

Doktor Majkl Mozli otkriva način ishrane koji može pomoći u regulaciji i prevenciji visokog nivoa šećera u krvi.

"Prvo smesta ukinite šećer, slatke grickalice, pića i deserte. Dozvoljeni su samo jednom do dva puta nedeljno, a ako je moguće, i ređe. Možete koristiti zamene za šećer kao što je stevija, ali najbolje je da se otrgnete od te slatke navike", preporučuje doktor Mozli.

foto: Profimedia

Trebalo bi, takođe, ukinuti bele namirnice koje su bogate skrobom, kao što su: hleb, testenina, pirinač, krompir, ali i čuvati se crnih namirnica, kao što je crni hleb jer se u njega neretko dodaje šećer. Ove namirnice mogu da se zamene kinoom, heljdom, integralnom raži, integralnim ječmom, sočivom i pasuljem.

Doktor Mozli savetuje da umesto pahuljicama, dan započnete jelom od jaja. ona će duže održati osećaj sitosti u organizmu, a najbolje bi bilo da ih jedete u kombinaciji sa pečurkama. Odličan izbor za doručak mogu biti i jagode, maline i borovnice, koje ćete jesti sa punomasnim jogurtom.

foto: Profimedia

Za užinu odaberite koštunjavo voće u kom se nalazi visok procenat proteina i vlakana, ali bez dodataka soli ili šećera jer u tome lako možete preterati.

Alternativa za margarin u jelima može biti maslac, a suncokretovo ulje zamenite maslinovim, koje poboljšava apsorpciju vitamina. Sir bi trebalo jesti u umerenim količinama, a proteini koji su neophodni se nalaze u jajima, piletini, ćuretini i govedini.

Povrće se može jesti neselektivno uz raznorazne začine, dok voće nije neophodno zbog velikih količina šećera u istom i treba ga jesti umereno.

foto: Shutterstock

Kurir.rs/Agencije/Foto Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track