ŽENE IH OBOŽAVAJU, ALI ZBOG OVOGA ĆE TERATI PARTNERE DA SE BRIJU: Evo kako BRADA loše utiče na zdravlje MUŠKARACA!
Foto: Profimedia

NIJE DOBRA VEST

ŽENE IH OBOŽAVAJU, ALI ZBOG OVOGA ĆE TERATI PARTNERE DA SE BRIJU: Evo kako BRADA loše utiče na zdravlje MUŠKARACA!

Život -

Naučnici su u nekoliko evropskih bolnica analizirali uzorke kože i sline 18 bradatih muškaraca od 18 do 76 godina i uzorke krzna i sline 30 pasa - od šnaucera do nemačkog ovčara.

"Otkrili su znatno veće količine bakterija u uzorcima iz muških brada u poređenju s krznom pasa”, rekao je profesor Andreas.

foto: Profimedia

Testiranjem je ustanovljeno da je u bradama svih muškaraca otkriven visok postotak mikroba, a jednako visok postotak pronađen je kod 23 od 30 pasa uključenih u istraživanje. Kod čak sedam muškaraca pronađeni su mikrobi koji su predstavljali pretnju ljudskom zdravlju. Radilo se o Enterococcus faecalisu, crevnoj bakteriji koja najčešće uzrokuje infekcije mokraćnog sistema kod ljudi i u nekoliko slučajeva Staphylococcus aureusa, bakterije koja se najčešće nalazi na koži, ali može prouzrokovati ozbiljne infekcije ako uđe u krvotok.

foto: Profimedia

S obzirom na to da su MRI skeneri preskupi za većinu veterinarskih ambulanta, testiranja su sprovedena na Odelu za radiologiju jedne evropske bolnice koja svake godine obavi oko 8.000 magnetskih rezonanci ljudi.

Namera istraživanja nije da se muškarci briju, već upozorenje uprave bolnica na to da pacijenti ostavljaju daleko više potencijalno zaraznih bakterija na raznim bolničkim površinama i da njihova sterilizacija i dezinfekcija nisu dovoljne da bi se rešio ovaj problem.

foto: Profimedia

Kurir.rs/TreeHugger, Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track