RODITELJI, OPREZ: Auto-sedišta su leglo bakterija
Foto: Shutterstock

vodite li računa o zdravlju mališana

RODITELJI, OPREZ: Auto-sedišta su leglo bakterija

Život -

Bolesti vrebaju Otkriveno je da su na auto-sedi{tima za decu nastanjene alarmantne količine mikroba jer ih većina roditelja ne čisti uopšte ili to čini jednom-dvaput godišnje

Kako bi otkrili koliko nečistoće ima u našim vozilima, naučnici su detaljno pregledali unutrašnjost automobila i došli do saznanja da sedišta za decu sadrže bakterije i puno izmeta, i to tri puta iznad količine koja nije štetna, zbog čega su deca podložnija bolestima.

Gotovo polovina roditelja (44 odsto) čisti auto-sedište dva puta godišnje, dok jedan od deset roditelja opere sedište jednom godišnje. Čak 16 odsto ga nikad ne čisti.

Najprljaviji su volan, ručna kočnica i radio. U automobilima je granica detekcije bakterija bila 10 od 20, što je normalna količina. Ali prilikom provere dečjih auto-sedišta, granica detekcije je skočila na neverovatnih 3.000, a najviše je bilo fekalnog streptokoka. Ta bakterija može uzrokovati infekcije uha, bakterijski meningitis i bakterijsku pneumoniju. Otkriveno je da su mladi roditelji detaljniji u čišćenju vozila od starijih.

Kako pravilno očistiti dečje sedište?

1. Izvadite sedište iz automobila

Pratite uputstva proizvođača kako biste sedište izvadili kako treba. Obično su na sedištu nalepljene sličice sa uputstvom za instalaciju i vezivanje. Temeljno ga usisajte i prebrišite.

2. Skinite navlaku

Pri ovom koraku je važno da pratite uputstvo proizvođača o pranju tkanine. Većina njih može da se skine i opere u mašini na 30 stepeni. Pamučne navlake se mogu prati i na 60, a sintetičke na 40 stepeni.

3. Očistite bazu sedišta

Čim skinete navlaku, dobro usisajte ostatke hrane, prašinu i mrvice sa sedišta i prebrišite vlažnom krpom kako biste uklonili sve nečistoće. Pazite da vam se voda ne zavuče u male otvore.

foto: Shutterstock

4. Kaiševi

Ne preporučuje se pranje kaiševa jer ih to može oslabiti i izlizati, što ugrožava sigurnost deteta. Najbolje je da ih samo prebrišete vlažnom krpom.

5. Osušite i vratite navlaku

Nakon što ste sve oprali i osušili, vratite navlaku na auto-sedište. Dobro je zakačite na sva predviđena mesta. Sada je sigurno da ćete dete staviti na čisto mesto, bez bakterija, barem na neko vreme. A onda nakon mesec-dva ponovite proces, i to pre nego što uočite da je auto-sedište za dete puno fleka i mrva. Zbog zdravlja vašeg deteta!

Foto: Shutterstock

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track