USVOJITE JEDNU OD NAJZDRAVIJIH NAVIKA! Pojedite bar jednu salatu dnevno, a evo zbog ČEGA!
Foto: Shutterstock

Zdravlje u tanjiru

USVOJITE JEDNU OD NAJZDRAVIJIH NAVIKA! Pojedite bar jednu salatu dnevno, a evo zbog ČEGA!

Život -

Proleće je već uveliko počelo da donosi raznovrsno povrće i širok izbor kada je priprema salata u pitanju. Mladi luk, rotkvice, zelena salata, možete da birate i kombinujete ih kako želite.

Jedna salata dnevno je nešto najbolje što možete učiniti za svoje telo, a u nastavku donosimo i razloge zašto je to tako.

Vlakna poboljšavaju probavu

Povrće sadrži dosta vlakana, koja su odlična za probavu. Konzumiranje salate pomaže i u borbi sa zatvorom. Vlakna iz salate će vam obezbediti zdrav nivo holesterola, što je važno u sprečavanju kardiovaskularnih bolesti.

foto: Shutterstock

Nutrijenti čuvaju organizam

Dokazano je da hrana bogata nutrijentima čuva zdravlje. Ako često jedemo zeleno lisnato povrće, veća je verovatnoća da ćemo telo napuniti antioksidansima kao što su vitamin C, folna kiselina, likopen i alfa i beta karoten, naročito ako ga jedemo sveže. A antioksidansi će štititi vaše telo od štetnih slobodnih radikala.

Daje osećaj sitosti

Ako želite da održite zdravu kilažu, salata uz obrok je pravo rešenje. Istraživanja pokazuju da konzumiranje niskokaloričnog jela na početku obroka (ili uz njega), poput zelene salate, daje osećaj sitosti, što smanjuje broj kalorija koje unosimo putem ostalih jela u obroku. Samo obratite pažnju da salatu ne začinjavate kaloričnim prelivima.

Kurir.rs/Stil/Foto: Shutterstock

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track