Zajedno u borbi protiv raka
Foto: ITKS, Leuka

Zajedno u borbi protiv raka

Život -

Svetski dan borbe protiv raka obeležava se 4. februara. Naša zemlja je na samom vrhu po broju obolelih od maligniteta. Godišnje oboli oko 50 000 ljudi, a bitku sa ovom bolešću izgubi 30 000 ljudi. Na povećan broj obolelih dodatno je uticala pandemija korona virusa. Pacijenti koji boluju od raka su u situaciji da njihova kostna srž privremeno nije u stanju da proizvede dovoljno krvnih ćelija koliko je neophodno. Zbog toga je potrebno da primaju transfuziju krvi ili trombocita. Njima je krv potrebna tokom hirurških intervencija, kao i u toku i nakon primene hemioterapije.

Od ukupne količine prikupljene krvi više od 30% jedinica se primenjuje u terapiji obolelih od malignih bolesti. Svakih 35 sekundi jedna osoba na svetu sazna da boluje od nekog hematološkog maligniteta.

Institut za transfuziju krvi Srbije zajedno sa Udruženjem pacijenata za pomoć obolelima od akutnih leukemija „LEUKA“ i ove godine će februar posvetiti borbi protiv raka pozivom svim sugrađanima koji su zdravi da učestvuju u akcijama dobrovoljnog davanja krvi i na taj način daju doprinos Svetskom danu borbe protiv raka.

Institut za transfuziju krvi Srbije radi svakog radnog dana od 7 do 19 časova i subotom od 8 do 15 časova. Plan rada ekipa možete videti na sajtu www.itks.rs.

Dobra dela nas spajaju.

Učinimo zajedno da oni koji boluju od raka što pre osete radost i mir.

Dajmo krv!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track