PAMTI SAMO 30 SEKUNDI: On ima jedan od najgorih slučajeva amnezije, decenijama živi bez sećanja, a NJEGOV DNEVNIK KIDA DUŠU
Foto: Printscreen Youtube/Only Human

bukvalno sve zaboravi u tren oka

PAMTI SAMO 30 SEKUNDI: On ima jedan od najgorih slučajeva amnezije, decenijama živi bez sećanja, a NJEGOV DNEVNIK KIDA DUŠU

Život -

Klajv Vering (85), nekada vrhunski muzikolog i dirigent, poznat je kao čovek sa “pamćenjem od 30 sekundi”, i kao jedan od najgorih slučajeva amnezije ikada zabeleženih.

Nesrećni čovek bukvalno sve zaboravi u tren oka, a problemi su počeli 29. marta 1985. godine kada se srušio ispred kuće, pa ga je supruga Debora odvela u bolnicu.

Možete li zamisliti da na svakih 30 sekundi izgubite sva sećanja? Najobičnije stvari, poput jela, buđenja ili razgovori s članom porodice “tope se kao sneg”, ostavljajući “prazan papir” koji se iznova briše u kratkim intervalima.

Klajv Vering
foto: Printscreen Youtube/Only Human

To je Veringov život u poslednje četiri decenije. A, sve je počelo nakon blagog herpesa koji je prošao moždanu barijeru i napravio haos.

Čovek je iskusio anterogradnu i retrogradnu amneziju, što znači da ne može da se seti prošlosti i da je “zaglavljen u sadašnjosti“, nesposoban da stvori nova sećanja.

Posle hospitalizacije, lekari su Veringu davali 20 odsto šanse da preživi, ali danima nakon što su ga dozirali lekovima, počeo je da se oseća bolje, barem fizički.

Međutim, kako je vreme prolazilo, shvatili su da njegov mozak više nije isti, odnosno da se “resetuje” u kratkim intervalima, između sedam i 30 sekundi.

Klajv Vering
foto: Printscreen Youtube/Only Human

Vering se ne seća detinjstva, niti imena dece iz prethodnog braka. Ipak, pamti kako se pušta muzika i koliko voli svoju ženu, prenosi Daily Star.

“Njegova sposobnost da percipira ono što je video i čuo nije narušena. Ali, izgledalo je da nije mogao da zadrži bilo kakav utisak o bilo čemu duže od treptaja”, napisala je u svojim memoarima Debora Vering.

Ona je rečima ilustrovala stanja koja je nesrećni čovek prolazio, a jedan detalj izaziva jezu:

Bio je pod stalnim utiskom da je upravo izašao iz nesvesti, jer u sopstvenom umu nije imao dokaza da je bio budan. Nisam ništa čuo, ništa video, ništa dodirnuo, ništa nanjušio, rekao bi. Kao da sam mrtav”.

Klajv Vering
foto: Printscreen Youtube/Only Human

Vering je počeo da vodi dnevnik, u kojem je ispisivao poruke “Budan sam” ili “Svestan sam“ na svakih nekoliko minuta.

Srceparajući dokument, skoro bez ikakvog drugog sadržaja, popunjavao je svakog dana, a ubrzo je narastao na stotine skoro identičnih stranica.

Bio je to zastrašujući i potresan dokaz Veringovog mentalnog stanja koje je nazvano ”neprestanom agonijom”.

U dokumentarnom filmu iz 2005. godine, čovek je upitan da li mu nedostaje stari život.

"Da. Ali, nikada nisam bio svestan da to pomislim. Tako da mi nikada nije bilo dosadno. Nikada nisam bio ništa, to je potpuno isto što i smrt. Čak ni snove. Dan i noć, isto".

(Kurir.rs/ Telegraf/ A. S)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track