Realnost prestoničkih pacijenata

Inspekcija Dr Kurira: U kakvim uslovima se leče naši građani

Realnost prestoničkih pacijenata

Život -
Razrušen poljski WC i grejanje na peć na drva svakodnevica je s kojom se susreće više od 1.000 pacijenata u Domu zdravlja u Prnjavoru, ogranku DZ Ripanj

Verovali ili ne, ovo je prestonički dom zdravlja. Nalazi se na dvadesetak kilometara od Beograda, u Prnjavoru, SO Voždovac. Ekipa Dr Kurira došla je na poziv mnogobrojnih čitalaca iz tog dela Beograda. Umešali smo se među njih i posmatrali. I znate šta? Videli smo svašta! I nećemo na ovome da stanemo. Obići ćemo i druge slične zdravstvene ustanove.Dakle, imaćete mnogo sreće ako vam se, dok ste u domu zdravlja, ne javi potreba da idete u WC, pogotovo ako napolju duva košava, pada sneg ili je plus 40! Tako kažu pacijenti. U suprotnom, mogli biste da doživite neprijatnosti, jer se toalet, polurazrušen, nalazi napolju. S tim problemom suočava se preko 1.000 građana koji se leče baš u tom ogranku DZ Ripanj.Ripanj ima svoj glavni dom zdravlja. U Prnjavoru je njegov ogranak, nalazi se u maloj, neuglednoj kuću sa starinskim četvorostranim krovom. Slučajni prolaznik nikad ne bi ni pomislio da se u njenih nekoliko kvadrata pružaju zdravstvene usluge.Svega tri prostorije utopljavaju se malim grejalicama, a u čekaonici je peć na drva. Vatru u njoj održava spremačica, ali kad ona nije tu, taj posao obavlja medicinska sestra, koja pronalazi vreme da donese drva i podloži peć. Zatekli smo najstarije sugrađane Prnjavora kako mirno sede oko peći i čekaju svoj red kod doktora.- Nije nam ovde loše. Toplo je i čisto. Nema WC, ali sve što imamo, završimo kod kuće. Šta da se radi, nema bolje - kaže nam jedna baka.Kako je ekipa Dr Kurira saznala na licu mesta, svakog dana tamo zdravstvenu pomoć u proseku zatraži oko 40 pacijenata. Oni nisu u mogućnosti da na preglede odlaze u centar Ripnja zbog loše saobraćajne veze, pa se ne bune zbog uslova koji vladaju u Prnjavoru. Kažu, nekad je bilo i gore.- Ranije je sve bilo trulo i vlažno. Skoro su ovo okrečili. Nekad je ispred bila i velika deponija - dodaje jedan stariji gospodin.Nedavno je kroz Prnjavor prošla i gradska voda, a glavna česma nalazi se upravo u dvorištu Doma zdravlja. Međutim, do njega ona nije sprovedena, već zgradica vodu dobija iz bunara iskopanog pre mnogo godina. Odlazeći iz te zdravstvene ustanove, samo jedno pitanje nam se motalo po glavi: Ako tako izgleda jedan beogradski dom zdravlja, kakva li je onda situacija u zabačenim selima širom Srbije?

Kakav je vaš dom zdravlja?

Dr Kurir je pokrenuo veliku akciju inspekcije domova zdravlja. Ako ste nezadovoljni uslovima i uslugama u nekom od njih i ako ste imali problem da dobijete odgovarajuću lekarsku pomoć, javite nam, mi ćemo otići tamo i alarmirati nadležne službe da nešto učine tim povodom.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track