Masnoća “ubija” srce!

Prof. dr Višeslav Hadži Tanović kaže za Dr Kurir da na rad srca, između ostalog, veliki uticaj ima i

Masnoća “ubija” srce!

Život -
Masna svinjetina, punomasno mleko, svinjska mast, beli hleb, prženo povrće, kao i slatkiši mogu dovesti do infarkta

Srce je “pumpa” i jedini organ u čovečjem organizmu koji radi 24 časa i nikada se “ne odmara”.Prof. dr Višeslav Hadži Tanović, naš najpriznatiji kardiolog, za Dr Kurir objašnjava da život čoveka počinje kada bebino srce krene da kuca u majčinom stomaku i završava se kada prestane.- Srce radi non-stop i ima svoj bioritam. Napravi od 60 do 90 otkucaja u minuti, oko 100.000 otkucaja za 24 časa, tri miliona otkucaja za mesec dana, 36 miliona otkucaja za godinu dana i oko tri milijarde otkucaja za prosečan čovečji vek od 80 godina. Na rad srca utiču mnogi faktori, a jedan od njih je i hrana. Masnoće su tihi ubica i polako ali sigurno dovode do oštećenja srčanih ćelija. Ulazak masnih materija direktno u ćelije srca smanjuje njihovu elastičnost i kontraktilnost, što za posledicu ima prevremeno izumiranje srčanih ćelija i progresivnu slabost srca. To se manifestuje brzim zamaranjem, gušenjem, oticanjem nogu, padom kvaliteta života i završava se prevremenom smrću - navodi ovaj stručnjak.Prema njegovim rečima, kod osoba sa preteranim viškom telesne težine, srce je u “oklopu” od sala.- To mu otežava rad, mora da utroši više napora da bi ceo organizam bio snabdeven dovoljnom količinom krvi. Isto tako, povećane masnoće u krvi, holesterol i trigliceridi talože se na zidove krvnih sudova srca, smanjuju ishranu i dovod kiseonika u srčani mišić. To za posledicu ima nastanak angine pektoris i srčani infarkt, a za lečenje takvih stanja potrebno je ugraditi stent ili bajpas - objašnjava prof. dr Hadži Tanović i otkriva šta da uradimo kako bismo sačuvali srce.

Iz ishrane izbaciti

- masnu svinjetinu i sve prerađevine od svinjskog mesa - slaninu, čvarke, kobasice, salame, paštete, jagnjetinu i sve iznutrice- punomasno mleko, ovčije kiselo mleko, kajmak, punomasne sireve, pavlaku, šlag i puter- svinjsku mast, loj, margarin- beli hleb, lisnato testo sa puterom i jajima, smoki, kreker, peciva- krompir pržen, pomfrit, restovan, majonez i kečap- šećer, torte, kolače, marmelade, med- sušeno i kandirano voće, orahe, bademe, lešnik, smokve, grožđe, urme

A šta jesti- ribu plavu i belu, piletinu i ćuretinu bez kožurice, kuvanu junetinu, jagnjetinu, divljač, pršut- obrano mleko, jogurt, kiselo mleko, posne sireve, kefir- maslinovo, suncokretovo, kukuruzno i sojino ulje- hleb od celog zrna, integralni, crni, ražani- sve vrste povrća, ako je kuvano bez dodataka masnoće, sojine proizvode, salate, sve začinsko bilje, biber, so do tri grama na dan, sirće, ren, senf, kim, bosiljak- slatkiše sa veštačkim zaslađivačem, suve kolače bez masnoća- jabuke, višnje, limun, jagode, maline, dunje, ribizle, borovnice, kupine

Savet za zdravo srce

- tokom celog života pridržavajte se ovih saveta za ishranu- šetajte svaki dan bar 45 minuta- redovno kontrolišite telesnu težinu, holesterol, trigliceride i šećer- uživajte u životu, budite optimista i smejte se - jer život je lep!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track