Grip je konačno iza nas!

Podaci Instituta za javno zdravlje Dr Milan Jovanović Batut

Grip je konačno iza nas!

Život -
Dolazak proleća znači i da je vreme da kijavici, dosadnom kašlju, temperaturi, malaksalosti, bolovima u grlu i zapušenom nosu kažemo zbogom

Konačno smo dočekali proleće, sunce i malo više temperature, pa je pravo vreme da svi živnemo. Nema više zime, slojevite garderobe, a sve je manje i sumornog neba. A ono što posebno raduje u ovom periodu jeste da je jedan od prvih vesnika novog godišnjeg doba, pored visibaba, i kraj sezone gripa. Vreme je da kijavici, dosadnom kašlju, temperaturi, malaksalosti, bolovima u grlu i zapušenom nosu kažemo zbogom. Da je tome zaista došao kraj, zvaničnu potvrdu dali su i nadležni iz Instituta za javno zdravlje Dr Milan Jovanović Batut.Dr Dragana Dimitrijević, nacionalna koordinatorka za grip, za Dr Kurir je rekla da epidemijski period tog virusa u Srbiji traje od polovine februara, a s obzirom na to da je pre desetak dana završen, broj obolelih konstantno opada.- U poslednjoj nedelji marta bila su 6.184 obolela od virusa tipa A, podtipa A1H1 i tipa B, koji su konstantno cirkulisali među građanima. Taj broj je za devet hiljada manji nego u prvoj nedelji marta. Inače, sezona gripa 2012/2013. bila je kao očekivana i uobičajena. Najjači intenzitet zabeležen je u petoj nedelji, kada su registrovana 15.144 slučaja oboljenja sličnih gripu. Međutim, u osmoj, poslednjoj nedelji epidemije registrovana je niska aktivnost tog virusa - istakla je sagovornica Dr Kurira.Prema njenim rečima, uprkos smanjenju obolelih i dalje postoji mogućnost da se pojavi jos neka obolela osoba.- Iako je niska aktivnost virusa gripa, građani i dalje treba da se čuvaju jer postoji mogućnost od novih obolevanja. Broj obolelih svakako će biti manji - naglasila je dr Dimitrijević.Inače, podaci Instituta pokazuju da je najveći broj pacijenata obolelih od gripa zabeležen u trećoj nedelji februara, kao i 14 smrtnih slučajeva koji se mogu dovesti u vezu s virusom gripa.- Reč je o pacijentima koji su imali i druge faktore rizika, kao i onima koji se nisu vakcinisali. Ove godine bilo je i dosta slučajeva komplikacije gripa, pa su ljudi koji se nisu na vreme javili lekaru i koji su dugo ignorisali simptome zaradili i upalu pluća, uha ili sinusa - istakla je dr Dimitrijević.Od sredine novembra prošle godine do 20. marta 2013. godine u Srbiji je od planiranih 300.000 osoba vakcionisano njih 199.322. Najveći odziv bio je na teritoriji Južnobanatskog okruga i iznosio je čak 87 odsto, a najniži na teritoriji Nišavskog okruga, svega 49 odsto.

Prvi znaci gripa bol u grlu i zapušen nosGrip je zarazna bolest koju izazivaju virusi influence. Prenosi se tako što sluzokoža nosa ili grla jedne osobe dolazi u dodir sa pljuvačkom druge, a putem razgovora, kijanja ili kašljanja. Te kapljice dospevaju na sluzokožu nosa ili grla osobe koja se nalazi dovoljno blizu, padaju na predmete koje nezaražena osoba dodiruje, a mogu i da se nađu u vazduhu kad se digne prašina. Prvi znak gripa su bolovi u grlu, curenje iz nosa, zapušen nos i kašalj. Ubrzo se javlja i povišena temperatura, malaksalost, glavobolja, bolovi u mišićima, kao i gubitak apetita.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track