Brže do operacije srca!

Odobren projekat izgradnje novog kliničkog bloka Instituta za kardiovaskularne bolesti “Dedinje 2”

Brže do operacije srca!

Život -
Proširivanjem kapaciteta skratiće se predugačke liste čekanja na kardiovaskularne zahvate, a omogućiće se i presađivanje jednog od najvažnijih organa

Srbija se nalazi u samom vrhu po broju obolelih od kardiovaskularnih oboljenja, a najnovija istraživanja pokazuju da od visokog krvnog pritiska boluje čak svaki drugi stanovnik naše zemlje. Svi oni, uključujući i pacijente s koronarnom srčanom bolešću, anginom, moždanim udarom i arteriosklerozom, u najvećem broju leče se na Institutu za kardiovaskularne bolesti “Dedinje” u Beogradu. Upravo to dovelo je do stvaranja veoma dugačkih lista čekanja za tretman u toj medicinskoj ustanovi, ali novi projekat za izgradnju još jednog kliničkog bloka, Instituta za kardiovaskularne bolesti “Dedinje 2”, daje veliku nadu da će se liste uskoro skratiti.Prof. dr Boško Đukanović, direktor Instituta, kaže da je njihovom medicinskom timu poverenje poklonilo 90 odsto pacijenata iz zemlje, pa čak i regiona, a da trenutno oko 2.000 pacijenata čeka na operaciju srca.- Na našoj klinici dnevno obavimo 15 kardiovaskularnih zahvata, od kojih osam baš na srcu. Ovakva situacija bi uskoro mogla da se promeni, jer su Ministarstvo zdravlja i Ministarstvo regionalnog razvoja i lokalne samouprave odobrili projekat za izgradnju novog kliničkog bloka. Na taj način skratiće se predugačke liste čekanja, a uvešće se i transplantologija, odnosno presađivanje. Potreba za tim je evidentna jer kardiovaskularna oboljenja predstavljaju vodeći faktor smrtnosti kod nas, što pokazuju i statistički podaci. Za godinu dana bolesti srca i krvnih sudova odnele su čak 56.448 od ukupno 103.211 umrlih građana u Srbiji - istakao je dr Đukanović.Prema njegovim rečima, nova bolnica mogla bi kompletno da se opremi najranije za godinu i po dana.- Procenili smo da je potrebno da država izdvoji od 25 do 30 miliona evra, ali konačnu reč ima Ministarstvo za lokalni razvoj, koje sprovodi tender o izgradnji projekta. Moram da naglasim da je to jedan od najzdravijih projekata u srpskom zdravstvu u poslednjih 30 godina. Prioritet će biti pacijenti koji čekaju na transplantaciju srca, kao što je osmogodišnja devojčica Tijana Ognjanović, koja svoju šansu mora da potraži u Hjustonu u SAD, na klinici koja takav zahvat naplaćuje više od 700.000 dolara - objasnio je sagovornik Dr Kurira.On je istakao da Institut poseduje stručni tim, ali i druge potencijale, kao što su entuzijazam, iskustvo u obavljanju transplantacija srca, kvalitetnu i modernu opremu.- Jedino što nam još fali je prostor, ali i to će se uskoro promeniti - rekao je direktor klinike “Dedinje”, koja će se nakon 12 godina čekanja konačno proširiti.

Dr Boško Đukanović (Foto: Marina Lopičić)
Dr Boško Đukanović (Foto: Marina Lopičić)

Dobili blagoslov od patrijarha IrinejaPovodom predstavljanja novog projekta proširivanja Instituta za kardiovaskularne bolesti “Dedinje”, tu medicinsku instituciju u ponedeljak je posetio i patrijarh srpski Irinej. On je ocenio da postoji potreba za izgradnjom novog krila bolnice i iskazao zadovoljstvo što će veliki broj nemoćnih i bolesnih pacijenata na ovaj način pronaći svoj spas. Prilikom posete patrijarh je blagoslovio izgradnju nove bolnice, a iskoristio je priliku i da popriča sa operisanim bolesnicima. Osoblje Instituta ga je upoznalo s načinom rada, problemima i planovima.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track