Pijte pivo i ne plašite se srčanog udara

Pijte pivo i ne plašite se srčanog udara

Život -
Pola litre piva na dan može poboljšati zdravlje srca jer čini da arterije budu fleksibilnije i podstiče cirkulaciju

Unutar dva do tri sata nakon ispijanja pola litre piva dolazi do omekšavanja aorte i podsticanja bolje cirkulacije, zbog čega je rizik od srčanog udara za trećinu manji.

Pola litre piva na dan može poboljšati zdravlje srca jer čini da arterije budu fleksibilnije i podstiče cirkulaciju, pokazala je studija grčkog Univerziteta Harkopio.

Prema njoj, umereno pijenje piva vrlo je korisno za organizam, a efekat na bolji protok krvi je vidljiv već unutar tri sata. Podaci govore da pola litre piva na dan smanjuje rizik od srčanog udara za trećinu, a bezalkoholno pivo nema taj efekat na organizam.

Naučnici su bolju prokrvljenost srca testirali prema krutosti aorte, koja je nakon pijenja postala fleksibilnija. Oni smatraju da je za dobar učinak piva na sistem krvnih sudova zaslužna kombinacija antioksidansa i alkohola u tom omiljenom napitku, a tamno pivo ima još bolji efekat od onih svetlih.

Ipak, ističu kako ne treba svakodnevno preterivati s alkoholom, jer tada on ima suprotno dejstvo na zdravlje i doprinosi razvoju raznih bolesti.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track