ŽESTOKI NEREDI: Švedska u plamenu!
Foto: Reuters

Nezadovoljni imigranti divljaju po ulicama skandinavske zemlje

ŽESTOKI NEREDI: Švedska u plamenu!

Planeta -
Grupe mladih pet dana podmeću požare po predgrađima Stokholma i Malmea i sukobljavaju se s policijom jer je ona ubila jednog starijeg muškarca

STOKHOLM - Neredi veliko iznenađenje za mirnu evropsku zemlju.Ulični neredi koji su pre pet dana zahvatili delove švedske prestonice Stokholma, a koje uglavnom naseljavaju imigranti, počinju da se šire po zemlji. Grupe mladih izašle su u nedelju na ulice Hasbija, palile automobile i objekte i sukobile se s policijom jer je ona prošle nedelje prilikom hapšenja ubila jednog starijeg muškarca (69), a sada se divljanje proširilo i na predgrađa Malmea. Takvi sukobi izazvali su veliko iznenađenje širom Evrope, s obzirom na to da je Švedska poznata kao mirna zemlja.Privedeno deset ljudiNeredi su izbili zbog ubistva čoveka koji je švedski državljanin, ali je imigrirao u tu zemlju. Policija tvrdi da je pokušao da izvede napad mačetom u jednom delu Stokholma, ali mladi demonstranti ne prihvataju to kao objašnjenje, već tvrde da se u tom slučaju radilo o prekomernoj upotrebi sile. Zbog toga su izašli na ulice, a mirni protesti su se ubrzo pretvorili u nerede i proširili na nekoliko predgrađa Stokholma, pa i na grad Malme. Izgrednici su tokom pet dana divljanja zapalili više od 340 automobila, razbili mnogo izloga i spalili restorane i prodavnice. Na meti vandala našao se i kulturni centar Stokholma, koji potiče iz 19. veka, a zapaljena je i jedna škola, policijska stanica, kao i dom za stare. Vandali su kamenovali policiju, koja je došla da ih obuzda, pa i vatrogasce koji su izašli na teren da ugase požare.U napadima izgrednika povređeno je ukupno osam policajaca, a desetak mladića uhapšeno je zbog podmetanja vatre. Iz istog razloga privedena je i jedna 16-godišnja devojka, ali je ubrzo puštena kući.Velika nezaposlenostInače, u predgrađima Stokholma koja su zahvaćena neredima žive uglavnom imigranti. Ljudi u njima žive u teškim uslovima zbog nezaposlenosti a stopa kriminala je viša. Mediji prenose da bi upravo opšte nezadovoljstvo moglo da bude razlog divljanja po ulicama.

Iskalili bes... Izgrednici su na policiju i vatrogasce bacali kamenice i Molotovljeve koktele
Iskalili bes... Izgrednici su na policiju i vatrogasce bacali kamenice i Molotovljeve koktele

Vatrogasac: Zašto mi ovo radite?Švedski vatrogasac Matijas, koji je bio direktna meta napada kamenicama tokom protesta, napisao je huliganima otvoreno pismo na Fejsbuku. Svoju poruku naslovio je: „Vama koji ste sinoć na nas bacali kamenje“.- Hvala dragom Bogu, samo jedna od 20 kamenica me je direktno pogodila. Srećom sam imao šlem na glavi, on me je zaštitio od jakog udarca. Zašto mi to radite? I ja imam porodicu s kojom želim da budem, baš kao i vi. Vi ste udarili na moj profesionalni život, ali i privatni. Povredili ste sve one koji me vole - napisao je tužni Matijas.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track