ALARMANTNO: Radikalni islamisti vrbuju đake po bečkim školama!

Morala da interveniše policija

ALARMANTNO: Radikalni islamisti vrbuju đake po bečkim školama!

Austrija -
Direktor škole "Franc Jonas" u 21. bečkom okrugu (Floridsdorf) Kristijan Klar ukazao je na problem islamske radikalizacije među đacima, koja je u stalnom porastu

BEČ - Kristijan Klar je preneo da su se u petak pred njegovom školom pojavili muškarci u dugi "haljinama" sa belim kapicama na glavi, uobičajenim za radikalno-islamske krugove, i da su pokušavali da stupe u kontakt sa đacima, prenosi "Standard".

"Oni su bili okruženi decom kao da su pop zvezde", rekao je Klar, dodajući da je pre par meseci morao da zove policiju da bi rasterao lica koja pokušavaju da šire svoju ideologiju.

Već par godina u toj školi, do tada ponosnoj na porodičnu atmosferu koja je vladala, širi se konzervativno, gotovo rasistiško-islamsko shvatanje, upozorava direktor, dodajući da se ta uverenja nameću jednim delom i snažnim pritiskom i mobingom. Kao primer naveo je pritisak na devojku koja je držala referat o napadima na pariski satirični magazin "Šarli Abdo". Tokom školske pauze ona je verbalno napadnuta od 25 đaka, koji su je optužili da vređa islam.

Direktor ukazuje i da je sve češća pojava da devojčice preko noći menjaju mini suknju za maramu, a jedna učenica se jednog dana pojavila čak i u burki. Kada bi direktor Klar suočio roditelje sa tim pojavama, nailazio bi često na njihova iznenađena lica.

"Porodični dom očigledno više nije motivišuća snaga. Islam je postao pravi omladinski kult", konstatovao je Klar.

Prema njegovim rečima, deca poreklom iz Čečenije su ta koja "najofanzivnije" šire islamsko ponašanje. Prema policiji, u čečenskoj zajednici u Austriji ima mnogo pristalica radikalnog islamizma. Od 250 osoba iz Austrije koje su se do sada pridružile borbi Islamske države gotovo polovina je poreklom iz Čečenije. Direktor Klar smatra da religijskim simbolima, ni burkama nije mesto u školama.

"Želim da vera bude praktikovana izvan škole. Nemam nikakav problem iako to pogodi i rimokatoličku veronauku", dodao je on.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track