IZVOZE IZBEGLICE U SLOVAČKU: Austrija susedima prebacuje deo azilanata!
Foto: Facebook

DOGOVORILI SE

IZVOZE IZBEGLICE U SLOVAČKU: Austrija susedima prebacuje deo azilanata!

Austrija -
Prema dogovoru, Slovačka će prihvatiti određeni broj ljudi, ali postupak o njihovom azilu i dalje će voditi Austrija. Još nije jasno ko će plaćati troškove smeštaja ovih ljudi

BEČ - Pre nego što ministri unutrašnjih poslova članica Evropske Unije danas u Briselu raspravi kolika će izbeglička kvota pripasti kojoj državi, Austija i susedna Slovačka već su napravile bilateralni dogovor.

Slovačka je pristala da preuzme 500 ljudi iz najvećeg austrijskog izbegličkog centra Trajskirhen (Traiskirchen) u Donjoj Austriji. Ova j centar već je duže vreme prebukiran. Austrija i Slovačka su zato pukušale da nađu rešenje ovog problema, kažu u austrijskom Ministarstvu unutrašnjih poslova.

U sredu su se austrijska ministarka policije Johana Mikl-Lajtner (Johanna Mikl-Leitner, ÖVP) i njen slovački kolega Robert Kalinak dogovorili o preseljenju jednog broja azilanata iz Austrije u Slovačku. Ugovor o tome će biti potpisan za nekoliko dana.

Prema dogovoru, Slovačka će prihvatiti određeni broj ljudi, ali postupak o njihovom azilu i dalje će voditi Austrija. Međutim, još nije sasvim jasno ko će plaćati troškove smeštaja ovih ljudi, koji će biti u jednom izbegličkom centru u Slovačkoj, tridesetak kilometara od slovačko-austrijske granice.

"Radi se o osnovnim troškovima brige o izbeglicama, koji ne bi smeli u Slovačkoj biti veći nego u Austriji", kazao je portparol austrijske ministarke unutrašnjih poslova.

Prema planu, tokom ovog jula će u Slovačku biti iz Trajskirhena preseljeno 50 izbeglica, u avgustu 200, a u septembru još 250.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track