KARDINAL ŠENBORN: Moguće povlačenje pape Franje
Foto: Ap

Promene u Vatikanu?

KARDINAL ŠENBORN: Moguće povlačenje pape Franje

Austrija -
Šenborn je podsetio da je papa Fransisko star 79 godina i da ima samo jedno plućno krilo, te da se ne štedi i daje sve od sebe

BEČ - Bki nadbiskup, kardinal Kristof Šenborn (Christoph Schönborn) smatra da je moguće povlačenje poglavara rimokatoličke crkve pape Franje sa te funkcije.

On je, u intervjuu bečkom dnevniku listu Esterajh, kazao da je "zamisliva ostavka pape Fransiska", dodajući da ga nisu, s tim u vezi, iznenadile izjave pape.

Šenborn je podsetio da je papa Fransisko star 79 godina i da ima samo jedno plućno krilo, te da se ne štedi i daje sve od sebe.

"To što ima takav osećaj i što ga iznosi je tipično za njegov stil. On kaže šta misli. Papa Fransisko je izneo mogućnost povlačenja kao njegov prethodnik papa Bendikt", podsetio je on.

Austrijski kardinal je rekao i da katolici mogu da budu srećni što imaju papu Franju i da samo mogu poželeti da ostane što duže na toj dužnosti. Ali, dodaje, treba imati i razumevanje ako jednog dana kaže da nema više snage.

Papa Franja, prema njegovim rečima, je "ogroman poklon" i poredi ga sa papom Jovanom XXIII, koji je pre pet decenija doneo novine u crkvu.

"On je osveženje, jednostavan, direktan, blizak životu. Nije komplikovan i živi život okrenut siromašnima i napaćenima", smatra Šenborn.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track