SPÖ UPOZORAVA: Turska lista za bečke izbore vetar u leđa desničarima!

Politika

SPÖ UPOZORAVA: Turska lista za bečke izbore vetar u leđa desničarima!

Austrija -
Što bude više bilo etničkih lista u Beču, to će jače biti partije koje viču: 'Stranci napolje!', kaže Georg Nidermilbihler, partijski sekretar bečkih socijaldemokrata

BEČ - Bečki deo Socijaldemokratske partije Austrije (SPÖ) ima kategoričan stav o tome da bi kandidatura turskih partija za izbore za gradsku/pokrajinsku skupštinu Beča bilo politički kontraproduktivno.

"U bečkoj SPÖ smo široko otvoreni i zalažemo se za sve ljude našeg grada, nezavisno od porekla i religije. Beč je multikulturan grad. Oduvek je bio `topionički lonac´ različitih kultura i nacija. Oduvek se zalažemo za zajednički život, a ne suprostavljenost jednih protiv drugih", izjavio je Georg Nidermilbihler (Georg Niedermühlbichler), partijski sekretar bečkih socijaldemokrata.

Njegova partijska kolegica Safet Akčaj (Safet Akcay), odbornica u Skupštini Beča, upozorava:

"Isključivo etnička lista, kakvu zamišlja Turgaj Taskiran, neće oslabiti uspon desničara u Beču, naprotiv."

Akčaj dodaje da zajednički život ljudi različitog porekla funkcioniše u Beču zahvaljujući integrativnim merama. Socijaldemokratska odbornica ukazuje da sopstvena nacionalnost ne bi smela da bude odlučujući faktor za odluku glasača na biralištu.

"Nije važno odakle dolaziš, nego za šta se zalažeš", podseća Nidermilbihler, i dodaje:

"Što bude više bilo etničkih lista u Beču, to će jače biti partije koje viču: 'Stranci napolje!'. Nacionalne liste samo čine podele u društvenoj zajednici koja onda postaje slabija. Naš cilj zato treba biti da se zajednički suprotstavimo nacionalizmu, mržnji prema strancima i pozivima na progon, kakve praktikuju neke partije".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track