Lavovsko svetlo

GENIJE: Dečak (13) nadmudrio lavove

Tech

Autor:

Lavovi su konstantno napadali stoku na njegovj farmi, a Ričard Turer izmislio je mali i jeftin tehnički uređaj koji ih je terao na beg

Kenijac

Kenijac Ričard Turer (13) i njegova porodica suočili su se sa ozbiljnim problemom, lavovi su konstantno napadali njihovu stoku, koja je za njih neprocenjiva. Snalažljivi dečak smislio je jeftin tehnički uređaj koji je naterao lavove u beg.

Lavovi su konstantna pretnja farmerima u okolini Najrobi Nacionalnog parka u Keniji. Njihova stoka je postala lak plen za lavove, pa se oni redovno vraćaju i hrane se stokom.

Mali Turer svake noći obilazi stoku i tokom jednog obilaska primetio je čudno ponašanje lavova kada se on kreće oko farme sa baterijskom lampom u ruci. Kada stoji u mestu lavovi se ne plaše i prilaze bez obzira na njega, ali kada se kreće i svetlo iz baterijske lampe dobije neku vrstu treperećeg efekta, lavovi beže.

On je onda napravio uređaj koji je u celoj Keniji postao poznat kao "Lion Lights" (lavovska svetla). On je povezao solarni panel na stari akumulator, a njega je povezao sa kompletom led lampi koje je okačio oko prostora gde se čuva stoka. Lampe ne svetle konstantnim intezitetom, nego se ponašaju kao strob svetla u diskoteci (brzo gašenje i paljenje svetala).

Od kako je ovaj jednostavni i jeftini sistem postavljen, napada lavova uopšte nema, a gubitak stoke pao je na nulu. Ovaj jednostavan izum oduševio je direktorku za očuvanje životne sredine Kenije Paulu Kahambu, pa mu je ona obezbedila školarinu za jednu od najboljih obrazovnih ustanova u zemlji.

On je prošle godine napravio video pod nazivom "Kako sam nadmudrio lavove", i predstavio ga na TED konferenciji u Najrobiju, a ove nedelje držaće govor o svom uspehu na ovogodišnjoj TED konferenciji u Kaliforniji.

http://www.youtube.com/watch?v=BLUS8ph9RCc

 

>> Pratite KURIR na VIBERU: http://chats.viber.com/kurir <<
Pratite Sport na Facebooku
i Twitteru
Pratite Stars na Facebooku

Najčitanije

osetite zadovoljstvo kuvanja...

Više na stvarukusa.rs

Facebook

Izjava dana

Sve Dinkićeve afere bilo bi lako procesuirati, ali nemoguće je jer on ima podršku u delovima pravosuđa i vlasti Dušan Janjić, analitičar

Video na Kuriru

Ostali videi
Prati Kurir na Facebooku!

Testirajte novu verziju portala

Kurir Beta
Klikni ovde