KO JE TRAMPOV IZBOR ZA ČELNIKA FBI: Čovek nesavršenih kvalifikacija
Foto: Reuters, Foto: Reuters

Kristofer vrej

KO JE TRAMPOV IZBOR ZA ČELNIKA FBI: Čovek nesavršenih kvalifikacija

Planeta -

Nakon što je predsednik SAD Donald Tramp putem Tvitera saopštio da će bivšeg zvaničnika američkog Ministarstva pravde imenovati za novog direktora FBI, nazivajući ga "čovekom besprekornih kvalifikacija", svetske agencije pozabavile su se biografijom Vreja na čiji račun su već stigle prve kritike, iako još uvek nije zvanično ni preuzeo dužnost.

Navodi se da je Vrej u Ministarstvu pravde pod nekadašnjim republikanskim predsednikom Džordžom Bušom Mlađim od 2003. do 2005. bio zamenik Državnog tužioca i nalazio se na čelu Odeljenja za borbu protiv kriminala. Tu se bavio korporativnim skandalima vezanim za prevare i nadgledao istragu vezanu za slučaj energetskog giganta "Enrona".

Prema informacijama koje prenose američki mediji na ovoj funkciji naći će se Kristofer Vrej, bivši funkcioner ministarstva pravde.

AFP navodi da je Vrej prethodno tokom terorističkih napada na SAD 11. septembra 2001. godine bio zadužen za koordinaciju odgovora ministarstva na te napade.

Rojters navodi da je, uprkos tome, neimenovani bivši zvaničnik FBI doveo u pitanje Vrejovo iskustvo u rukovođenju budući da on sada treba da vodi agenciju sa 35.000 zaposlenih, a u Ministarstvu pravde je bio samo na čelu malog odeljenja.

Blumberg navodi da će Vrej u FBI naslediti Džejmsa Komija, koga je šef Bele kuće otpustio prošlog meseca usled sve intenzivnije istrage oko veza Trampove kampanje za predsedničke izbore sa Rusijom. Podseća se da je Tramp imenovanje Vreja objavio dan uoči Komijevog svedočenja u američkom Senatu gde će govoriti o odnosu s aktuelnim američkim predsednikom.

Posle karijere u Bušovoj administraciji, Vrej je postao partner u međunarodnoj advokatskoj firmi "King end Spalding" i zastupao je guvernera Nju Džersija Krisa Kristija, koji je u ranim fazama prošlogodišnje predizborne kampanje u SAD izrazio podršku Trampu.

Vrej ima 50 godina, diplomac je Univerziteta Jejl na kojem je 1992. završio pravne studije, oženjen je i ima dvoje dece.

(Kurir.rs)

Foto: Reuters

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(KURIR TV VESTI) SLOBODA MEDIJA NA UDARU: Vučić naredio svim televizijama da se list Kurir cenzu

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track