"PRIZNAJEM SAMO UKRAJINSKI PARLAMENT" Putin doveo u pitanje legitimet Zelenskog, pa mu uputio NIKAD OŠTRIJU PORUKU
Foto: AP Alexander Kazakov, AP Alessandro Della Valle

"PRIZNAJEM SAMO UKRAJINSKI PARLAMENT" Putin doveo u pitanje legitimet Zelenskog, pa mu uputio NIKAD OŠTRIJU PORUKU

Planeta -

Ruski predsednik Vladimir Putin danas je ponovno doveo u pitanje legitimitet ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog, rekavši da će priznati samo ovlašćenja parlamenta te zemlje u Kijevu.

Putin je rekao da, prema ukrajinskom ustavu, vanredno stanje nalaže da se proširuju ovlašćenja Vrhovne Rade, ali ne i predsednika. Ukrajinski advokati kažu da je proširenje ovlašćenja predsednika Volodimira Zelenskog pokriveno drugim zakonima.

Zapadni saveznici Ukrajine nastavljaju da priznaju Zelenskog kao legitimnog predsednika zemlje.

Putin se ovih dana fokusirao na pitanje legitimiteta Zelenskog

Bez uvođenja vanrednog stanja, njegov prvi mandat završio bi 20. maja, ali zbog sveobuhvatne ruske invazije i ruske okupacije velikih delova zemlje, Ukrajina ne planira nove izbore. Poslednjih nedelja rusko vođstvo pokušava da dovede u pitanje legitimitet Zelenskog ukazujući na navodno kontradiktorne zakone u Ukrajini.

Vladimir Putin, Volodomir Zelenski
foto: EPA Sergei Ilnitsky, Shutterstock, EPA Radek Pietruszka

Putin, koji je najnovije komentare dao danas u Taškentu na kraju svoje državne posete Uzbekistanu, poslednjih se dana fokusirao na to pitanje. Tokom nedavne posete Pekingu, rekao je da je potrebno stručno mišljenje kako bi se razjasnilo je li Zelenski još uvek zakonito na dužnosti. Zatim je, tokom putovanja u Belorusiju, insistirao na tome da ukrajinski predsednik više nije legitiman.

Putinove izjave smatraju se pokušajem potkopavanja kredibiliteta ukrajinskog čelnika u inostranstvu, uoči mirovnog samita u Švajcarskoj 15. i 16. juna

Zelenski: Putin sam nije legitimno na vlasti jer je promenio ustav kako bi ostao na dužnosti

Neki ukrajinski protivnici Zelenskog takođe su doveli u pitanje legitimitet njegovog ostanka na vlasti. Zelenski je odgovorio optuživši Putina da sam nije legitimno na vlasti jer je dao da promeni ustav pre tri godine kako bi ostao na dužnosti.

Kijev je pozvao Zapad da više ne priznaje Putina nakon ruskih predsedničkih izbora u martu, koji su ostali u senci optužbi za manipulaciju.

(Kurir.rs/Index/Preneo: A.N.)

Bonus video:

02:47

PUTIN DOŽIVEO DEBAKL U DIJASPORI: Ti Rusi neće moći da se vrate u zemlju?! Obradović: Institucijama u Rusiji se ne može verovati

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track