(VIDEO) SKANDAL: Francuzi traže da se zabrani seks ispod 13 godina jer je sud oslobodio čoveka koji je silovao dete (11)
Foto: Profimedia

sudija smatra da je to ok

(VIDEO) SKANDAL: Francuzi traže da se zabrani seks ispod 13 godina jer je sud oslobodio čoveka koji je silovao dete (11)

Planeta -

Francuska vlada razmišlja da predloži zakon u kom će 13 godina života biti donja starosna granica za dozvoljene seksualne odnose, a povod je to što je sud oslobodio čoveka koji je silovao 11-godišnju devojčicu, uvaživši njegovu tvrdnju da je dete dobrovoljno pristalo na seks.

Slučaj je izazvao strašan protest javnosti i zahteve da vlast reaguje. Ako bude usvojen, ovaj zakon će prvi put će prvi put odrediti starosnu granicu za dobrovoljno stupanje u seksualne odnose, mada mnogi smatraju da je 13 godina šokantno niska granica. Međutim, Francuska uopšte nema zakon koji određuje starosnu granicu za dozvoljeno stupanje u intimne odnose, nego se pod silovanjem smatra samo odnos uz upotrebu "nasilja, fizičke prinude, pretnje ili iznenađenja".

"Najvažnije je pitanje starosti ispod koje se seksualni odnosi automatski smatraju silovanjem zato što očigledno postoje ekstremno šokantne i neprihvatljive situacije", izjavila je ministarka pravde Nikol Belube. Ministarka smatra da je 13 godina prihvatljiva granica ali da konačnu reč u svakom pojedinačnom slučaju treba da bude na sudijama.

Marlen Šjapa, ministar za rodnu ravnopravnost, tvrdi da donja granica treba da bude između 13 i 15 godina.

"Ispod određene starosti nema ni debate o dobrovoljnom pristanku deteta na seks i automatski se smatra da je reč o silovanju ili seksualnom zlostavljanju", rekla je ona za Televiziju BMF.

Raspravu o potrebi da se ovakav zakon donese izazvao je prošlonedeljni skandal, kad su sudije oslobodile 30-godišnjaka, koji se doselio sa Zelenortskih ostrva, a koji je 2009. godine silovao 11-godišnju devojčicu, izbeglicu iz Konga. Sud je smatrao da tužilaštvo nije uspelo da dokaže da je reč o silovanju, pa je zaključio da je 11-godišnje dete dobrovoljno pristalo na seks! Devojčica je zatrudnela i porodila se, a njena porodica je bebu dala na usvajanje.

Kurir.rs/Russia Today

Foto: Profimedia/Ilustracija

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track