ŽENE VIŠE NE ĆUTE: U britanskom parlamentu polovina zaposlenih prijavilo seksualno uzemiravanje
Foto: Profimedia

sramota

ŽENE VIŠE NE ĆUTE: U britanskom parlamentu polovina zaposlenih prijavilo seksualno uzemiravanje

Planeta -

Skoro svaka peta osoba zaposlena u britanskom parlamentu doživela je ili je bila svedok seksualnog maltretiranja na poslu u proteklih godinu dana, navodi se u najnovijem istraživanju.

U izveštaju parlamentarnog panela, koji je objavljen danas, navodi se da je više od jedne trećine, odnosno skoro polovina žena, prijavilo u istom periodu neseksualno maltretiranje i zlostavljanje.

Izveštaj je sastavljen nakon niza optužbi za prekršaje u britanskoj politici, od nepropisnog ponašanja do neumesnog pipanja i silovanja, podseća "Independent".

Žrtve su svoja iskustva prenele panelu poslanika koji je istraživao problem seksualnog maltretiranja i zlostavljanja u britanskom parlamentu nakon niza optužbi koje su isplivale u javnost posle skandala sa američkim filmskim producentom Harv

ijem Vajnstajnom.

Panel sastavljen od predstavnika različitih stranaka pozvao je na usvajanje niza mera u cilju bolje zaštite i podrške osoblju i članovima parlamenta, uključujući novi kodeks ponašanja i uspostavljanje nezavisne i pouzdane procedure podnošenja prijava.

Panel je utvrdio da su žene u dvostruko većem broju od muškaraca prijavile slučajeve maltretiranja i zlostavljanja.

Grupa, takođe, najavljuje uvođenje širokih sankcija, od izvinjenja u pisanom obliku i obavezne obuke do otpuštanja i opoziva.

Andrea Lidsam, lider donjeg doma i predsedavajući panela, rekla je da objavljivanje ovog izvještaja predstavlja "veliki dan za parlament i našu politiku" jer je potrebno svakog ko radi u parlamentu tretirati sa dignitetom i poštovanjem.

U izveštaju se navodi da su maltretiranje i zlostavljanje "deo života mnogih koji rade u parlamentu ili sarađuju s njim".

Kurir.rs/Independent

Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track