ČEŠKI PREMIJER: Izbeglice treba da ostanu na grčkim ostrvima
Foto: Reuters

Oštar stav

ČEŠKI PREMIJER: Izbeglice treba da ostanu na grčkim ostrvima

Planeta -

Češki premijer Bohuslav Sobotka izjavio je danas u parlamentu da će se Češka usprotiviti svim merama i pokušajima premeštanja izbeglica iz prihvatnih logora na ostrvima u Egejskom moru u unutrašnjost Grčke, jer je to pretnja da će se ponovo povećati pritisak migracijskog talasa na balkansku trasu.

"Hot spotovi treba da služe da zadrže migrante. Moraju da budu logori u kojim će migranti ostajati sve dok se ne odluči da li će biti vraćeni ili će dobiti azil. Češka će podržavati sve mere koje će sprečiti migrante da prelaze iz hot spota na ostrvima u unutrašnjost Grčke, zato što to prelaženje povećava pritisak migranata na balkansku trasu ka srednjoj Evropi", kazao je premijer.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Sobotka je takođe zatražio bolju koordinaciju evropskih zemalja u vraćanju imigranata i izbeglica koje nemaju pravo na azil u njihove domovine i požalio se da je sadašnja procedura malo efikasna, dugo traje i da je skupa.

Premijer je predložio da se zemljama koje dobijaju razvojnu pomoć od Evropske unije ona uslovi spremnošću da prihvate svoje deportovane državljane.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

"Moramo da se odlučimo na oštriji stav prema zemljama koje primaju od EU ekonomsku pomoć. Ukoliko nekuda dajemo novac, moramo da zauzvrat zahtevamo saradnju u suzbijanju ilegalne migracije i moramo da dobijemo mogućnost da migrante u te zemlje vraćamo", kazao je Sobotka pred današnji samit EU u Briselu.

Sobotka je upozorio da je trenutno problem Libija iz koje stižu migranti u Italiju jer u zemlji besni građanski rat i EU nema partnera koji bi bio u stanju da obezbedi da se sporazum o vraćanju ilegalnih migranata poštuje na celoj teritoriji Libije.

"EU bi trebalo da saradjuje sa susedima Libije da oni spreče priliv migranata", rekao je češki premijer.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track