DODIK: Izetbegović spremio plan za političku eliminaciju Srba
Foto: Marina Lopičić

Predsednik RS

DODIK: Izetbegović spremio plan za političku eliminaciju Srba

Planeta -
Bošnjaci ovog puta pokušavaju da budu crveni krst za opoziciju u RS dajući im određene privilegije, a zauzvrat su dobili obećanja Saveza za promene da će se ponašati u skladu sa bošnjačkom politikom ukoliko budu u vlasti, istakao je predsednik RS

BANJALUKA - Predsednik RS Milorad Dodik istakao je da politički predstavnici Bošnjaka u BiH uporno pokušavaju da obezvrede i omalovaže interese drugih naroda u BiH, pa ono što su permanentno radili Hrvatima, ovog puta to žele da učine sa Srbima, ocenio je Dodik.

Kako je ocenio, Bošnjaci ovog puta pokušavaju da budu "crveni krst" za opoziciju u RS dajući im određene privilegije, a zauzvrat su dobili obećanja Saveza za promene da će se ponašati u skladu sa bošnjačkom politikom ukoliko budu u vlasti.

"Mnogo je različitih politika između Banjaluke i Sarajeva iz isključivih razloga što Sarajevo želi da evropski put iskoris kao put jačanja centralnih funkcija. Naravno da se to neće desiti i da im je uzaludan posao. Mi razumemo da Bakir Izetbegović vodi politiku revanšizma prema RS i njenim institucijama, ali on mora da shvati da ćemo mi u skladu sa našom institucionalnom snagom apsolutno i primarno zastupati interes RS i o tome će morati voditi računa", istakao je Dodik.

"Srpska je nezaobilazna i mesto odlučivanja i bez obzira na namere Izetbegovića ili bilo koga drugog ko je zlonameran prema nama, imaće snage da se odupre", poručio je Dodik.

Predsednik RS je upozorio da će, ukoliko Bakir Izetbegović bude ustrajavao na sporazumu sa opozicijom RS o vlasti na nivou BiH, to izazvati mnogo problema na državnom nivou.

"Ako se dese neki procesi u BiH, oni će biti u funkciji onoga što bošnjački politički establišment želi, a što nije u interesu RS, i naravno da će biti ogromnih problema. Mesto za donošenje odluka je RS i njena Narodna skupština", kazao je predsednik Srpske. Kako je procenio, u mandatu nove vlasti, treba očekivati da BiH dođe do statusa kandidata za članstvo u EU.

"Ali, ne znači da se to može uraditi kako je predviđeno sarajevskim sporazumom SDA i Saveza za promene -da se jednokratno vojna imovina knjiži na organe BiH, a da ostala imovina čeka. Nemoguće je na taj način favorizovati BiH u kojoj bi ostao i Visoki predstavnik međunarodne zajednice...Moramo i vojnu i državnu imovinu da rešimo na isti način, a time će se stvoriti pretpostavke i uslovi za ukidanje Kancelarije visokog predstavnika", naveo je Dodik i naglasio da Sarajevo želi evropski put da iskoristi za jačanje centralnih funkcija.

(Glas Srpske)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track