EKSKLUZIVNO SUPERTAJNI RAZGOVOR PUTIN - ERDOGAN: Turska ne može da preživi bez Moskve
Foto: Fonet

Zagrizao više nego što može da proguta

EKSKLUZIVNO SUPERTAJNI RAZGOVOR PUTIN - ERDOGAN: Turska ne može da preživi bez Moskve

Planeta -

Dan pošto je turski predsednik Erdogan uputio izvinjenje Vladimiru Putinu zbog obaranja ruskog aviona prošle godine, dva predsednika su u telefonskom razgovoru izrazili odlučnost da ožive međusobne odnose. Povodom toga, ruski portal Vestnik Kavkaza iznosi mišljenje vodećih ruskih analitičara o budućnosti rusko-turskih odnosa.

Ruski predsednik Vladimir Putin je najpre primio pismo od turskog predsednika, u kome se turski lider izvinio zbog oborenog ruskog avona i izrazio saučešće porodici preminulog ruskog pilota. Ergodan je izneo uveravanja i da će Turska učiniti sve da se obnove tradicionalno prijateljske odnose sa Rusijom.

Generalni direktor Instituta za Kaspijskog saradnju, politikolog Sergej Mihejev je za portal Vestnik Kavkaza o mogućem značenju ovih koraka kaže da izvinjenje turskog predsednika znači da je stav Rusije bio ispravan, i da je to moralna pobeda za Rusiju.

Foto: Rojters
Foto: Rojters

"Erdogana je u stvari, priznao da je zagrizao više nego što može da proguta. Niko ne zna koliko je postupak Turske iskren, ali važno je da se Erdogan složio u vezi ispunjavanja ruskih uslova i rekao da želi da normalizuje odnose. Proces pregovora može početi, a videćemo šta će se desiti. Rusija je sada u povoljnijem položaju, jer je Turskoj mnogo potrebniji popravak odnosa. Neka oni sada razmišljaju o tome kako da pregovaraju sa Moskvom", objasnio je Mihejev.

Ovaj ekspert je podsetio da se posle sukoba sa Rusijom, Erdogan našao i na suprotnoj strani od Evrope, a SAD i NATO ga nisu podržali.

"Turska jednostavno nema snage da igra takvu rizičnu igru. Erdogan je išao na sve ili ništa i izgubio. Moderna Turska nije Otomansko carstvo, što znači da su turskom predsedniku potrebni kompromisi", rekao je on, ističući da je ta potreba potvrđena i potpisivanjem sporazuma o normalizaciji odnosa sa Izraelom, koje se desilo skoro istovremeno sa pismom Putinu.

Foto: FoNet/AP
Foto: FoNet/AP

"Ali, uprkos izvinjenju, besmisleno je da Ankara računa da će se Rusija pretvarati da se ništa nije desilo. Pregovarački proces će uskoro početi, ali bi bilo nerazumno očekivati da će Rusija prestati da preduzima akcije u Siriji i sve zaboraviti. Moskva će verovatno prihvatiti izvinjenje, ali odnosi Rusije i Turske neće biti kao i do sada", zaključio je Mihejev.

Generalni direktor Instituta za spoljnopolitičke studije i inicijative, i savetnik generalnog direktora "Russia Today", Veronika Krašeninjikova je za Vestnik Kavkaza rekla da bi Erdoganovo izvinjenje bilo prirodno u novembru 2015. a da je pitanje zašto je on to uradio sada.

"Jasno je da Erdogan ima veoma komplikovane odnose sa Vašingtonom i Evropom. U zemlji traje građanski rat protiv Kurda, a odnosi sa Rusijom su na najnižoj tački u modernoj istoriji. Dakle, po svemu sudeći, Erdogan je bio primoran da napravi taj korak, ali šta je iza toga? Izvinjenje je svakako dobra stvar, ali to nije jedini ruski zahtev Turskoj. Svesni smo da u poslednjih nekoliko godina Ankara obezbeđuje vojnu podršku terorističkim organizacijama u Siriji i na Bliskom istoku, znamo da Ankara podržava separatiste među krimskim Tatarima, da je sklopila savez sa Kijevom radi destabilizacije situacije na Krimu. Znamo i o aktivnostima Turske u Centralnoj Aziji. Turska deluje među ekstremistima na Kavkazu i mnogim ruskim regionima sa muslimanskim stanovništvom, a to krije iza religije. Dakle, nije moguće vratiti se na ranije odnose sa Turskom, i treba rešiti niz suštinskih pitanja " rekla je Krašeninjikova.

Foto: AP
Foto: AP

Mihail Mejer, predsednik Instituta za Aziju i Afriku Moskovskog državnog univerziteta M.V. Lomonosov je za Vestnik Kavkaza istakao da Rusija i Turska imaju da pređu dug put do pune saradnje, a da je izvinjenje pokazalo istinsku spremnost Ankare da normalizuje odnose. "Sada je pitanje da li je Moskva spremna da zaboravi na sve i da počne od nule. Politika je složena i potrebno je imati mnogo oprezniji pristup ovom pitanju. Nadam se da će se tokom preostale polovine godine pronaći dovoljno mogućnosti da se reše odnosi", istakao je on.

Mejer je oprezan po pitanju telefonskog razgovora dva predsednika koji je održan danas. "Ne mislim da su rekli " hajde da zaboravimo sve". Izgleda da će biti više opreznosti, ali verujem da je Rusija dobila ono što je želela",rekao je.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

On je priznao da nije očekivao tako nagli obrt Turske. "Nisam mislio da će Ankara promeniti svoju odluku i izraziti želju za pomirenjem, naprotiv, očekivao sam da će situacija trajati nekoliko godina. Možda ova godina za Tursku nije dobro vreme za izvinjenje. EU je prilično oštro odbila Erdogana, a ukupna reakcija zapadnih sila je pokazala da njegov kurs u spoljnoj politici nije dobio odobrenje. Tako se za Tursku stvorila dvostruka nevolja".

On je otkrio da, u međuvremenu, obnova odnosa na nivou naučnika i stručnjaka traje već nekoliko meseci. "Bio sam u Turskoj nedavno, i govorio sam na konferenciji zajedno sa ruskim i turskim naučnicima, tako da sam shvatio da je određeni pomak napravljen već u aprilu. Svakako da je vreme prolazilo neočekivano brzo, ali sada vidimo da je proces zaista počeo. Ipak, verujem da je Erdogan shvatio da je zaista napravio neke pogrešne korake i pogrešne akcije" zaključio je Mejer.

(Vestnik Kavkaza - priredio M. Đorđević)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track