KAMATE NA ŠVAJCARCE SU NEZAKONITE: Vrhovni sud Hrvatske spasao građane od ropstva!
Foto: Profimedija

Bankari će morati da vrate pare

KAMATE NA ŠVAJCARCE SU NEZAKONITE: Vrhovni sud Hrvatske spasao građane od ropstva!

Planeta -
Kako bi ostvarili povrat sredstava, dužnici će morati da podnesu privatne tužbe na opštinskim sudovima

Vrhovni sud Hrvatske priznao je dužnicima u švajcarskim francima da je kamatna stopa tih kredita nezakonita! Kako bi ostvarili povrat sredstava, dužnici će morati da podnesu privatne tužbe na opštinskim sudovima.Vrhovni sud doneo je odluku kojom je odbio revizije izjavljene protiv drugostepene presude Visokog trgovačkog suda, koji je po žalbama 8 poslovnih banaka odlučio da je valutna klauzula zakonita odredba, ali da jednostrano promenjiva kamatna stopa nije!Udruženje Franak: Ako je to zaista tako, moguća je i ustavna tužbaPortparolka Vrhovnog suda Sanja Katušić Jergović potvrdila je Hini da je Građansko odeljenje pred kraj radnog vremena u sredu doneo pravomoćnu presudu. Ipak, o njenom sadržaju, kako je kazala, ne može da govori dok je niži sud ne prosledi svim strankama u postupku. I koordinatorka Udruženja Franak Katarina Lucić, u sredu je rekla da je dobila informaciju kako je potvrđena presuda Visokog trgovačkog suda, ali da su sve informacije koje su dobili, neslužbene.

Zagreb: Foto: Profimedia
Zagreb: Foto: Profimedia

"U ovom trenutku sve informacije koje smo dobili su neslužbene. Mi smo dobili informaciju da je potvrđena presuda Visokog trgovačkog suda, ali ne možemo to da potvrdimo jer nismo još dobili odluku Vrhovnog suda na uvid. U kontaktu smo s timom advokata. Čim budemo imali više informacija obratićemo se članstvu i javnosti. Nažalost u ovom trenutku vam ne možemo reći ništa konkretno. Ono što možemo reći da smo pripremljeni na sve moguće varijante. Ukoliko presuda zaista bude takva kako se nagađa mi ćemo ići vrlo verovatno u ustavnu tužbu", izjavila je večeras za Dnevnik Nove TV koordinatorka Udruženja Franak.Miljenić: Drago mi je da je to konačno presečenoMinistar Orsat Miljenić za Novu TV je pak kazao kako, ukoliko je priča tu završila, da dolazi vreme da se grade novi odnosi."Nemam apsolutno nikakvu informaciju o tome, meni je samo drago da je to konačno presečeno. Jer ta presuda je visila dugo, očekivala se. Ja stvarno ne znam što je, znaću kad i vi, idemo da vidimo što se dogodilo. Tu, ako je priča završila, a mora završiti, mogu se početi graditi neki novi odnosi", kazao je.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Presuda Visokog trgovačkog suda dovela do lavine tužbiPodsetimo, presuda Visokog trgovačkog suda dovela je do pokretanja stotina tužba od strane građana, koji su tražili da im se isplati razlika između kamate koju su ugovorili prilikom sklapanja kredita i kamate koju je banka na svoju ruku odredila za vreme otplate kredita.Banke su celo vrijeme tvrdile kako su imale svako pravo na mijenjanje kamate, uprkos tome što je odredba o promenjivoj kamati ništavna, dodajući kako u svakom postupku treba zasebno odrediti do koje visine se ta promena trebala kretati.Vrhovni sud: Dužnicima pripada razlika po ugovorenoj kamatiCela situacija zakomplikovala je stanje za sudove, a Vrhovni sud u obrazloženju svoje presude navodi da dužnicima pripada razlika do iznosa koji bi plaćali da je kamata ostala jednaka ugovorenoj pri sklapanju ugovora o kreditu.Prvu kolektivnu tužbu protiv 8 najvećih banaka koje posluju u Hrvatskoj pokrenulo je Udruženje Franak. Udruženje je tužbu podiglo zbog nepoštene primene valutne klauzule i samovoljnog menjanja kamatnih stopa, što je kod kredita nekih dužnika dovelo do toga da su kamate na rate kredita porasle i za 100 odsto od dana uzimanja kredita.

(Index.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track