KINA ŠOKIRALA ZAPAD: Azijski zmaj ima novu podmornicu i sprema se da zavlada morima
Foto: Printscreen Google Maps)

Čute i rade

KINA ŠOKIRALA ZAPAD: Azijski zmaj ima novu podmornicu i sprema se da zavlada morima

Planeta -
Iako ove "patuljaste" podmornice mogu da nose torpeda, zapadni vojni analitičari više su skloni da veruju da će one služiti za postavljanje špijuna i specijalnih jedinica u neprijateljsko područje

PEKING - Otkako su na snimcima Gugla mapa osvanule fotografije dosad nepoznate kineske mini-podmornice, vojni krugovi Zapada digli su uzbunu da Kina ćuti i jača svoju mornaricu.

Zapadne agencije za vojnu analitiku posvetile su se ovim snimcima, nastalim 2014. u brodogradilištu Vučang u gradu Vuhanu u centralnoj Kini, gde kineska vojska gradi najviše dizelsko-električnih podmornica, među kojima je i Tip 032, klase King, najveće nenuklearno plovilo na svetu.

Nova mini-podmornica privezana je uz dok koji se najčešće koristi za opremanje i završno osposobljavanje novih plovila za misiju. Analitičari veruju da je dugačka 35 metara, a 4 metra široka.

Ovakve podmornice su savršene za misije u plitkim vodama Istočnog kineskog i Južnog kineskog mora jer se lako kriju u "galami" morskog dna i bučnih plimnih struja.

Iako ove "patuljaste" podmornice mogu da nose torpeda, zapadni vojni analitičari više su skloni da veruju da će one služiti za postavljanje špijuna i specijalnih jedinica u neprijateljsko područje.

(Jutarnji.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track