PODIVLJALI: Ukrajinski dobrovoljci otkazali poslušnost Kijevu i terorišu sopstveni narod
Foto: Printscreen Yt

Sajber berkut otkriva

PODIVLJALI: Ukrajinski dobrovoljci otkazali poslušnost Kijevu i terorišu sopstveni narod

Planeta -
Hakerska mreža Sajber Berkut prenosi izvještaje ukrajinskih vojnih inspektora o kriminalnim aktivnostima dobrovoljačkih jedinica na jugoistoku zemlje koje pljačkaju, otimaju i ubijaju ljudi

Ovi bataljoni, kako tvrdi u izvještaju vojni inspektor južnog sektora Pavel Bogutski, nisu pod komandom Kijeva, odnosno rade na svoju ruku.

U tekstu, koji prenosi "mreža, Bogutski navodi da su se te jedinice pretvorile u grupe organizovanog kriminala koje pljačkaju i ubijaju sopstveni narod. Te grupe djeluju u zonama Donbasa, Ajdara, Černikova i Luganska.

Mnoge od njih su, formalno, u sastavu ukrajinske Nacionalne garde, ali su samo u posljednjih nekoliko mjeseci počinile oko 200 kriminalnih dela - od pljački i otmica do ubistava.

Dobrovoljci su poslati na istok zemlje u okviru "antiterorističkih operacija" koje je Kijev organizovao protiv ustanika u Donbasu

U izveštaju se tvrdi da neki bataljoni naprosto ignorišu naredbe ukrajinske Nacionalne garde, a kao prier navodi se Azovski bataljon.

Sajber Berkut prenosi i zahtjev vojnih povjerilaca sa juga Ukrajine da se provjere aktivnosti pojedinih osoba iz sfere bezbjednosti, za koje se tvrdi da su, takođe, umiješane u kriminal.

Kako se tvrdi, jedan od komandanata Nacionalne garde zatražio je od Kijeva da nagradi tu formaciju zato što je neutralisala militante iz Ajdarskog bataljona.

Hakeri su svojevremeno objavili ekspertize o dešavanjima na kijevskom Majdanu koje su bacile drugačije svjetlo na te događaje, a "skinuli" su i informacije o ubačenim snajperistima, kao i već čuvene pogrdne izjave visoke američke zvaničnice Viktorije Nuland o EU.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track