(VIDEO) KIM POSLAO ROBLJE: 100.000 pečalbara izdržava obesnu elitu Severne Koreje
Foto: Rojter

Rade bez naknade

(VIDEO) KIM POSLAO ROBLJE: 100.000 pečalbara izdržava obesnu elitu Severne Koreje

Planeta -
Severna Koreja šalje radnike u inostranstvo od osamdesetih godina prošlog veka, ali se ta praksa pojačala od Unovog dolaska na vlast

LONDON - Oko 100.000 Severnokorejaca poslato je u inostranstvo da rade bez nadoknade, pošto režim pleni njihove plate i taj novac koristi za kupovinu luksuzne robe i građevinske radove u Pjongjangu, poručuju aktivisti za ljudska prava.

Direktor grupe za ljudska prava NK Voč sa sedištem u Seulu Ahn Mjeong-čul rekao je za britanski Telegraf da Kim Džong-un eksploatiše radnike uzimajući njihove plate za podmirivanje ličnih potreba.

"Sumnjamo da on koristi deo novca kako bi kupovao luksuznu robu za pripadnike svoje elite i finansirao građevinske radove u Pjongjangu, koje je nedavno pokrenuo da bi demonstrirao svoju vlast", dodao je on.

Aktivisti podsećaju da Severna Koreja šalje radnike u inostranstvo od osamdesetih godina prošlog veka, ali se ta praksa pojačala 1990-ih, kada je zemlju zahvatio ekonomski haos i glad. Slanje radnika u inostranstvo navodno je uznapredovalo od Unovog dolaska na vlast. To je, kako tvrde, delimično posledica povećanih međunarodnih sankcija zbog kojih režim u nedostatku novca traži nove izvore prihoda.

Zarade radnika u inostranstvu, isplaćene u stranim valutama, obezbeđuju prihode od vitalne važnosti za ostanak na vlasti Kim Džong-unove Radničke partije, navodi britanski list. Prema procenama aktivista, najveći broj radnika, između 20.000 i 25 000, odlazi u Rusiju, a veliki broj njih radi na Bliskom istoku, u Jugoistočnoj Aziji, Africi i Kini.

http://www.youtube.com/watch?v=BhhX_ojfusw

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track