(VIDEO) REFERENDUM U GRČKOJ: Cipras glasao dok je masa klicala NE!
Foto: Reuters

Dan D

(VIDEO) REFERENDUM U GRČKOJ: Cipras glasao dok je masa klicala NE!

Planeta -
Danas je dan pobede, jer je demokratija sama po sebi pobeda, rekao grčki premijer

ATINA - Premijer Grčke Aleksis Cipras glasao je među prvima na referendumu o merama koje od Atine traže međunarodni kreditori, a na glasačkom mestu dočekala ga je masa ljudi koja je vikala "ohi" (ne).

Prema tri agencije za istraživanje javnog mnjenja, odgovor "NE" je s tesnom razlikom prevagnuo na današnjem referendumu u Grčkoj o sporazumu koji su joj ponudili njeni međunarodni poverioci, javile su agencije AP i AFP.

"Danas je dan pobede, jer je demokratija sama po sebi pobeda, ona je radost. A kada demokratija prevaziđe strah, onda ona postaje spas i izlaz. Grčki narod danas šalje veoma snažnu poruku. Poruku dostojanstva i odlučnosti. Poruku da je izbor u njihovim rukama. Niko ne može ignorisati volju naroda za životom. Da živi sa odlučnošću i uzme sopstveni život u svoje ruke", rekao je Cipras pošto je glasao u osnovnoj školi "Dimotika" u Atini.

"Uveren sam da ćemo od sutra utrti put za sve narode u Evropi. Put povratka na osnovne vrednosti demokratije i solidarnosti u Evropi, uz slanje snažne poruke odlučnosti o tome da ne želimo samo da ostanemo već i da živimo dostojanstveno u Evropi", poručio je predsednik grčke vlade.

http://www.youtube.com/watch?v=gp8euocO4Us

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track