DOĐITE VI KOD MENE U BOSNU, IMA OVDE POSLA: Surovo realna priča devojke kojoj je familija obećavala posao u Nemačkoj
Foto: Profimedia

gorko se razočarala

DOĐITE VI KOD MENE U BOSNU, IMA OVDE POSLA: Surovo realna priča devojke kojoj je familija obećavala posao u Nemačkoj

Bosna i Hercegovina -

Mnogo mladih iz BiH potražilo je prethodnih godina posao u Nemačkoj, razočarani situacijom u svojoj zemlji. Neki su se obratili za pomoć rođacima, koji su godinama u dijaspori, ali to nije donelo uspeh kakav su očekivali.

Jedna devojka je o tome napisala tekst, koji je objavljen u jednoj od grupa na društvenim mrežama, gde se okupljaju ljudi koji traže posao inostranstvu.

Prenosimo ga u celosti:

"Samo ti završi školu i izvadi pasoš, odmah će te tetka, stric, ujka pozvati kod sebe u svet. Nemaš ti tu, sine, nikakve budućnosti, vidiš da su svi bez posla. Ja ću tebe da spasim. Ja ne mogu da zaboravim koliko sam pite pojela od tvoje mame. Zaslužili ste, Boga mi."

Završena škola, pasoš gotov, išla na pijacu, kupila sebi malo nove odeće od para što je majka zaradila radeči za nadnicu da može da me spremi kao čoveka za svet Javljam svima da sam spremna.

Odgovori su bili raznorazni, evo par primera:

"Znaš, sad je malo drugačije, nije kao pre lako ni ovde za posao. Eto da si pre mesec dana bila ovde, tražili su u jednom hotelu čistačicu, ali sad su puni sa osobljem. Da je kao onda moglo bi, ali sad svi traže da se zna jezik, hajde nauči nemački pa će tetka pnda da te pozove."

"Ima u jednom selu traže da se čisti štala, ali ne bih ja tebe tu, žao mi te je. Sačekaj još malo, biće možda nešto. Evo ovde traže radnika u poljoprivredi, ali nemaju smeštaj. Ja bih tebe kod nas, ali znaš da moja deca ne mogu ni jedno sa drugim pa svako u svojoj sobi voli mir. Znaš, rode, i ja ću možda da ostanem bez posla, sad je i ovde zavladala ona kriza pa ne znam ni ja kako ću da se izborim za sebe."

Nema veze, familijo moja. Hvala vam na pokušajima. "Razumem" ja tu vašu situaciju. Ako je već tako, dođite vi meni u Bosnu. Ovde trenutno traže radnike u rudniku, a i plata je dobra, topli obrok, u smenama, sve na vreme. I u prodavaonici traže, možda i tetka uspe da nađe nešto, ima iskustva.

Ne brinite za smeštaj, ja ću spavati na podu, a vi možete na kauču što nam je komšija dao, razvlači se, ima mesta za vas! Nećete biti gladni. Znate, moja mama još uvek pravi one iste pite koje su vas othranile kao i mene!

Ako još nekako mogu da vam pomognem, samo recite, nekako se osećam ‘dužno’ što ste makar ‘pokušali’ da mi pomognete! Hvala Vam do neba, Bog će da vam vrati.

Kurir.rs/Pogled.ba

Foto: Profimedia

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI: POLICAJAC LIKVIDIRAN NA ZADATKU! Ubica se posvađao sa familijom, pa potegao automatsku pušku na policiju!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja