(KURIR TV) OVO NISTE ZNALI: Srbija dominira svetom u ovom sportu već 13 godina
Foto: Kurir Sport

Praktično streljaštvo

(KURIR TV) OVO NISTE ZNALI: Srbija dominira svetom u ovom sportu već 13 godina

Ostali sportovi -
Reprezentativci naše zemlje osvojio su više od hiljadu medalja u poslednjih desetak godina, a na prošlom Svetskom prvenstvu uzeli su devet zlatnih odličja
1 / 4 Foto: Kurir Sport

Srbija je prvak sveta. Retko kada se ova rečenica može upotrebiti u realnosti, a upravo je to slučaj sa reprezentacijom Srbije u praktičnom streljaštvu.Pukovnik zaposlen u Žandarmeriji Branislav Raketić vođa je ekipe koja će se u narednih nekoliko dana u Italiji boriti na Svetskom prvenstvu. Četvoročlana reprezentacija Srbije imaće izuzetno težak zadatak - da odbrani čak devet svetskih zlata osvojenih na prošlom prvenstvu planete koje je održano u Debrecinu u Mađarskoj.

"Pobedili smo u svim kategorijama u ekipnim i pojedinačnim konkurencijama. Tri puta je intonirana himna Bože pravde. Na prvenstvu je učestvovalo više od 700 takmičara."

Raketić i ekipa ostavili su iza sebe pripadnike američke vojske, engleskog SAS-a, ruske "Alfe"...

Puca se u Italiji od 13. do 23. septembra u diviziji puška u nekoliko disciplina.

http://www.youtube.com/watch?v=9GX4JqIL_TM

Srbija je zlatnim slovima upisana u ovom sportu jer je apsolutno dominantna. Raketić, zajedno sa kolegama Igorom i Goranom Jankovićem i Nikolom Mihailovićem, godinama dominira svetskim takmičenjima, a podatak da su osvojili više od hiljadu medalja od 2002. godine, sve govori.

"Goran Janković je izuzetan sportista i borac. Osvajač je evropske i svetske titule. On je, kao i Nikola Mihailović, pripadnik niškog odreda. On je maratonac, vrhunski strelac, ekspert za sve vrste naoružanja. Treći je Igor Janković, naš član iz Novog Sada, aktuelni svetski i evropski prvak. Svi smo pripadnici Žandarmerije, a na takmičenjima predstavljamo Srbiju. Aktuelni prvaci smo Češke, Grčke, Austrije, Mađarske, Nemačke, Italije, Velike Britanije. Ove godine smo po 10. put osvojili Otvoreno prvenstvo Grčke. U četiri discipline uzeli smo deset medalja, jedna je otišla u Rusiju i jedna u Bugarsku", napominje Raketić.

Praktično streljaštvo, Foto: Kurir sport
Praktično streljaštvo, Foto: Kurir sport

Sva dostignuća zlatne četvorke dobijaju na težini kada se zna da imaju sasvim skromne uslove za rad. Sami plaćaju kotizaciju, kupuju municiju i puške, na takmičenja idu privatnim automobilom.

Treba napomenuti da vežbaju na improvizovanim poligonima. Nasuprot njima stoje daleko opremljenije reprezentacije iza kojih stoji mašinerija sa mnogo novca.

"Primera radi, Srbija je na Svetskom prvenstvu bila daleko bolje plasirana od reprezentacije Finske. U pripremema za ovo takmičenje sva četvorica smo ispucali po 2-3.000 metaka, dok je svaki član finske reprezentacije dobio po 60.000 metaka. Stalno ističem da bi bilo koga iz moje ekipe u bilo kojoj specijalnoj jedinici u svetu platili suvim zlatom. Ovi momci su majstori oružja svih vrsta."

Praktično streljaštvo, Foto: Kurir sport
Praktično streljaštvo, Foto: Kurir sport

Za Raketića nema dileme. Najdražu medalju osvojio je pre deset godina u Rusiji.

"Najdraža medalja osvojena je u Moskvi 2005. godine povodom 60 godina pobede nad fašizmom. Bili smo gosti ruske države i uradili nešto što nikom pre toga nije pošlo za rukom, da pobedimo Ruse u njihovoj prestonici. Šalili smo se da smo uradili ono ni Napoleon i drugi osvajači nisu uspeli. To je bila neka prekretnica u našem radu, jer smo osvojili posle toga preko hiljadu medalja."

Četvorica zlatnih momaka skromno ističu da je najveća nagrada ipak kada čuju himnu Bože pravde posle takmičenja.

Praktično streljaštvo, Foto: Kurir sport
Praktično streljaštvo, Foto: Kurir sport

"Kada vidiš 700 takmičara kako stoje u stavu mirno ispred tebe i slušaju tvoju himnu, kud ćeš veću nagradu od toga."

Branislav Raketić ovako opisuje praktično streljaštvo.

"Praktično streljaštvo je dinamičan sport. Ono je formula 1 u svetu streljaštva. Morate biti izuzetan strelac, savršeno poznavati taktiku kretanja po poligonu, sve bezbednosne radnje sa oružjem. Imate dvojicu sudija koji vas prate svuda po poligonu. Dovoljno je samo milimetar okretanja cevi van bezbednosnog ugla i sledi diskvalifikacija. Takmičenje je najsličnije realnim situacijama. Takmičari moraju da budu spremni da prebrode stres i uspešno i brzo reaguju u situaciji kao što je vatreni obračun na ulici ili talačka situacija."

Praktično streljaštvo, Foto: Kurir sport
Praktično streljaštvo, Foto: Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja