PADAJU REKORDI U RIJU: Najveći broj NBA košarkaša na ovogodišnjim Igrama
Foto: Profimedia

46 igrača iz najjače svetske lige

PADAJU REKORDI U RIJU: Najveći broj NBA košarkaša na ovogodišnjim Igrama

Rio 2016 -

Košarkaški turnir na Olimpijskim igrama u Rio De Žaneiru imaće 46 igrača iz NBA lige, što je rekordan broj, za pet više u odnosu na London pre četiri godine.

Reprezentacija Srbije će u Riju imati jednog igrača iz NBA lige, Nikolu Jokića koji nastupa za Denver.

Ne računajući reprezentaciju SAD, najviše igrača iz NBA lige imaće Španija, njih sedmoricu, a potom slede Australija, Brazil i Francuska sa po pet, Argentina četiri, Hrvatska i Litvanija po tri, a Srbija i Nigerija po jednog.

Olimpijski turnir ima 12 muških reprezentacija, od čega će 10 imati bar po jednog igrača koji nastupa u NBA ligi. Jedine ekipe koje neće imati igrače iz najjače lige na svetu su Venecuela i Kina.

NBA ligu će u Riju predstavljati igrači iz 23 NBA tima. Juta će imati četvoricu, što je najveći broj, a Čikago, Dalas, Golden Stejt, Njujork i Toronto po trojicu.

Najviše bivših NBA košarkaša imaju reprezentacije Nigerije i Španije, po trojicu, dok srpska selekcija ima dvojicu, Nemanju Nedovića i Miroslava Raduljicu.

Kada je reč o ženskoj košarci, WNBA liga imaće 26 igračica u Riju, što je za četiri više od rekorda iz 2000. godine, kada ih je bilo 22.Dve reprezentativke Srbije nastupaju u WNBA ligi: Ana Dabović iz Los Anđelesa i Sonja Petrović iz Finiksa. Srbija ima i dve bivše članice klubova WNBA lige, Danijel Pejdž i Jelenu Milovanović.

Najviše predstavnica WNBA lige, ne računajući SAD, imaju reprezentacije Australije i Brazila, po dve, a pored Srbije još samo Španija ima dve košarkašice.

Olimpijske igre počeće večeras svečanom ceremonijom otvaranja, a završiće se 21. avgusta.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track