TABU TEMA: Održana tribina Seksualnost osoba sa autizmom
Foto: Printscreen Tanjug

Nedovoljno poznat problem

TABU TEMA: Održana tribina Seksualnost osoba sa autizmom

Beograd -

BEOGRAD - Povodom 3. oktobra - Evropskog dana autizma, večeras je održana tribina Seksualnost osoba sa autizmom, čiji je cilj da se ta tabu tema približi roditeljima i struci.

Predsednik Beogradskog udruženja za pomoć osobama sa autizmom Mirko Gojić izrazio je nadu da će nakon tribine mnoge stvari biti jasnije jer se ljudi sami, kako znaju, suočavaju i rešavaju te probleme.''Danas se obeležava Evropski dan osoba sa autizmom i mi smo ove godine odlučili da tema bude seksualnost osoba sa autizmom. Cilj tribine je da približimo, i roditeljima i struci, problem koji je poprilično tabu tema u društvu'', rekao je Gojić.

Ukazujući da su problemi višestruki, on je naveo da se ni struka nikada nije toliko uključivala i približavala.''Obično su se dobijali saveti od lekara. Roditelji su sami, između sebe razmenjivali iskustava...Nadam se da će tribina biti pun pogodak da mnogo toga bude jasnije'', rekao je Gojić.

Redovni profesor Fakulteta za specijalnu edukaciju i rehabilitaciju Nenad Glumbić kaže da je tema seksualne edukacije odraslih osoba sa autizmom veoma značajna, budući da se vrlo retko govori u javnosti o tome. Prema njegovim rečima, tim problemom se neka neki način više bavi naučna i stručna literatura, a manje se govori na praktičan način.

Foto: Printscreen Tanjug
Foto: Printscreen Tanjug

''Još ređe se govori o činjenici da program seksulane edukacije treba otpočeti vrlo rano, još u predškolskom uzrastu, dakle, da je porodica od centralnog značaja i da seksualna edukacija ne obuhvata samo one relativno retke slučajeve visoko fukncionalnog autizma već i onog tipičnog niskofunkcionlanog autizma'', rekao je Glumbić.

Evropski dan autizma je ustanovljen kao doprinos poštovanja dostojanstva osoba s autizmom i ostvarenja njihovih ljudskih prava.

Beogradsko udruženje za pomoć osobama sa autizmom, koje čine roditelji dece i odraslih osoba sa autizmom organizovalo je tribinu ''Seksualnost osoba sa autizmom'' namenjenu roditeljima, stručnjacima i svim zainteresovanima.

Kako je navedeno, Beogradsko udruženje je ovom tribinom napravilo još jedna korak ka cilju da se stručnjacima i javnosti skrene pažnja na osobe sa autizmom, kao i članove njihovih porodica, kojima je zbog specifičnosti problema neophodna kontunuirana podrška.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track