icon-closeicon-commentsKurir_icon_fonts_template-38Kurir_icon_fonts_template-37icon-downicon-galleryicon-homeicon-nexticon-previcon-reacticon-searchicon-soc-fbicon-soc-gplusicon-soc-insicon-soc-mailicon-soc-rssicon-soc-twittericon-soc-vibericon-soc-wupicon-soc-ytKurir_icon_fonts_template-34Kurir_icon_fonts_template-33icon-totopicon_reactsoc-viber

Najnovije vesti

Espreso.rs


Adria media

AKCIJA KURIRA ODUŽIMO SE SRPSKIM HEROJIMA: Izradimo statue junacima albanske golgote!

Srbijo, na noge: Ne smemo da zaboravimo žrtvu junaka Albanske golgote

AKCIJA KURIRA ODUŽIMO SE SRPSKIM HEROJIMA: Izradimo statue junacima albanske golgote!

Društvo

U slavu predaka: Kurir i UNS pokreću akciju za skupljanje sredstava za izradu dve bronzane statue srpskih vojnika kako bi bio završen mauzolej na ostrvu Vido, i to na stogodišnjicu stradanja Srba u Prvom svetskom ratu

Krećemo! Heroji Albanske golgote nisu zaboravljeni! Kurir i Udruženje novinara Srbije (UNS) i zvanično pokreću akciju za izradu i postavljanje statua bronzanih vojnika ispred spomen-kosturnice na ostrvu Vido.

 

UNS prikuplja sredstva, a Kurir je generalni medijski partner.

U jubilarnoj godini, u kojoj obeležavamo stogodišnjicu od iskrcavanja srpske vojske, države i izbeglica na grčko ostrvo Krf, Kurir i UNS akcijom „Izradimo statue herojima Albanske golgote na ostrvu Vido“ žele da se svi zajedno bar malo odužimo slavnim precima i konačno završimo mauzolej, u kome počivaju junaci iz Prvog svetskog rata izdahnuli pošto su peške prešli Albaniju.

„Ostrvo smrti“

Krajnje je vreme da oni koji su dali svoj život i za nas i za slobodu koju danas imamo imaju poslednje počivalište i spomenik kakav im i dolikuje. To je najmanje što možemo da učinimo za sve one velike-male ljude koji su svojim neviđenim stradanjem i podvigom doneli vaskrsnuće Srbiji u Velikom ratu.

Gradnja mauzoleja na „ostrvu smrti“, koji je projektovao čuveni arhitekta Nikolaj Krasnov, počela je 1939, ali je Drugi svetski rat sve pekinuo. U decenijama koje su usledile, izgleda, nijedna vlast nije marila što to nije dovršeno. I dalje tu nema bronzanih vojnika koje je Krasnov projektovao. Dve impozantne statue srpskih vojnika, visoke po tri i po metra, treba da stoje na ulazu u spomen-kosturnicu i time večito odaju počast srpskim stradalnicima čije su kosti u mauzoleju i hiljadama onih koji su pokoj našli na dnu Jonskog mora u plavoj grobnici. I da nedvosmisleno (po)kazuju da je „ostrvo smrti“ simbol stradanja i dizanja iz pepela jednog naroda.

Dozvola Grčke

Zato Kurir i UNS pozivaju sve ljude dobre volje da, u skladu sa svojim mogućnostima, finansijski pomognu izradu i postavljanje bronzanih vojnika. Knjiga donatora stajaće izložena u mauzoleju na Vidu.

 

Prema grubom predračunu Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture (Zavod), troškovi izrade i postavljanja skulptura vojnika trebalo bi najmanje da iznose 128.000 evra (predračun videti u posebnom okviru). Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, čija je nadležnost briga o ovom mauzoleju, finansiralo je odlazak stručnjaka Zavoda na Vido, koji su utvrdili da su postamenti, na kojima će stajati bronzani ratnici, stabilni. Ministarstvo kulture i sporta Republike Grčke dalo je saglasnost za postavljanje bronzanih skulptura i sad je vreme da mi krenemo...

Iskrcavanje od 6. januara
BADNJE VEČE NADE

Prvi Srbin iskrcan je na Krf na Badnje veče 1916, 6. januara, a kompletno iskrcavanje okončano je 5. aprila 1916, o čemu svedoči i spomen-ploča u mestu Guvija na Krfu. Timočka vojska je u izveštaju od 6. januara napisala da je 30-40 srpskih vojnika otišlo u Grčku, pokazuju izveštaji iz knjige „Veliki rat Srbije za oslobođenje i ujedinjene Srba, Hrvata i Slovenca“, koju je 1928. izdao Glavni đeneralštab.

 

KAKO DONIRATI NOVAC

Računi za uplatu donacija otvoreni su u UniCredit banci,

i to dinarski 170-0030003646031-73

devizni RS35170003000364603076

Primalac:
Udruženje novinara Srbije
Resavska 28
Beograd

Svrha plaćanja: donacija za izradu bronzanih statua za mauzolej na ostrvu Vido

 

Sve javno
TRANSPARENTNO

Kurir će jednom nedeljno objavljivati sve donacije (ime donatora i iznos) na svom sajtu, kao i sve isplate, što će preuzimati sa sajta UNS, koji će, kao organizator projekta, redovno objavljivati sve uplate i isplate na www.uns.org.rs. Sve sugestije i komentare moguće je poslati na imejl adresu akcijavido@kurir-info.rs

 

Hiljade mrtvih

5.000 heroja počiva u „plavoj grobnici“, najmanje 

1.232 stradalnika čija su imena poznata počivaju u spomen-kosturnici na Vidu

1.500 junaka čija su imena nepoznata sahranjeno je u bunkerima s leve i desne strane mauzoleja

243.000 ljudi stradalo je tokom povlačenja preko Albanije i na Krfu, prema podacima tadašnjeg ministra vojnog Božidara Terzića

 

Grubi predračun troškova

1. Neophodno je utvrditi stanje postamenata, njihovih temelja, kao i dubinu fundiranja, i to ručnim kopanjem najmanje dve sonde:

Ukupno 3.000 € 

- Dvoje stručnjaka (arhitekta i statičar), četiri dana na terenu 2.000 €
- Dva radnika, četiri dana na terenu 1.000 €
- Ukoliko je potrebno, treba obaviti geomehanička istraživanja tla

2. Raspisivanje konkursa koji treba da ponudi najbolje rešenje:

Ukupno 8.000 € 

- Objavljivanje, prikupljanje radova, izlaganje 1.000 €
- Stručni žiri (pet članova) 1.000 €
- Nagrade (1.000 + 2.000 + 3.000) 6.000 €

3. Oblikovanje dve skulpture (visine 3,50 m, u skladu s monumentalnošću zdanja i izgledom zidnog platna, proporcijskim odnosom portala i skulptura):

Ukupno 90.000 € 

- Izrada konstrukcije i oblikovanje u glini i odlivanje gipsanih modela 20.000 €
- Autorski honorar 30.000 €
- Livenje dve skulpture u bronzi 40.000 €

4. Projekat montaže skulpture s rešenjem fundiranja, ankerovanja i montaža na licu mesta

- Dizalica 10.000 €

5. Obezbeđivanje skulptura u transportu i transport:

Ukupno 17.000 €

- Pakovanje, utovar, istovar 2.000 €
- Transport 10.000 €
- Radnici i stručni nadzor 5.000 €

6. Pribavljanje drugih uslova, dozvola i saglasnosti predviđenih propisima Republike Grčke ? evra

UKUPNO najmanje oko 128.000 evra

* Predračun izradio Republički zavod za zaštitu spomenika kulture oktobra 2015. godine

 

Pratite Kurir na VIBERU:
http://chats.viber.com/kurir

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...