DS: Vučić uništava i poljoprivrednike
Foto: Fonet

Smanjene subvencije ratarima

DS: Vučić uništava i poljoprivrednike

Politika -
Opoziciona Demokratska stranka (DS) ocenila je danas da je smanjenjem subvencija za ratarsku proizvodnju premijer Srbije Aleksandar Vučić "uništio ratarsku proizvodnju u Srbiji i onemogućio hiljadama poljoprivrednih gazdinstava da rade i žive od svog rada".

"Ova odluka će devastirati najvažniji sektor, uticati na obim proizvodnje, cene hrane, ali i potpuno opustošiti sela. Izmenama Zakona o poljoprivrednom zemljištu već je oštećeno desetine hiljada poljoprivrednika zarad interesa tajkuna i krupnog kapitala, a Uredbom Vlade Srbije o raspodeli podsticaja jasno je da je jedina namera SNS da uništi poljoprivredu", navodi se u saopštenju demokrata.

DS je ocenio da se takvi potezi povlače kako bi vlast "uništila konkurenciju svojim poslovnim partnerima, stranim i domaćim tajkunima kojima će pokloniti najbolje državno poljoprivredno zemljište".

"Ovo se radi da bi kumovi, prijatelji i poslovni partneri ljudi iz vrha Srpske napredne stranke budzašto pokupovali zemlju od osiromašenih i bankrotiranih seljaka kojima se uzimaju čak i subvencije. Na taj način se, po ugledu na susedne zemlje, uvodi koncepcija 200 bogatih naprednjačkih porodica, u čijim će rukama biti sve i za koje će raditi svi", navodi se u saopštenju.

Vlada Srbije je na predlog Ministarstva poljoprivrede usvojila 30. januara Uredbu o raspodeli podsticaja u poljoprivredi i ruralnom razvoju u 2016. godini, prema kojoj će se umesto dosadašnjih 12.000 dinara po hektaru: 6.000 za biljnu proizvodnju i po 3.000 regres za đubrivo i gorivo, poljoprivrednici sada moći da računaju na 4.000 dinara, odnosno 2.000 dinara za regres za djubrivo i 2.000 za biljnu proizvodnju.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track