BUDITE OPREZNI: Zbog slava sve više obolelih od morbila
Foto: Dragana Udovičić

Epidemija malih boginja u Srbiji još ne jenjava

BUDITE OPREZNI: Zbog slava sve više obolelih od morbila

Život -

Od 1.036 registrovanih slučajeva, zaraženih ima i među medicinskim radnicima iz Beograda, Niša i Kraljeva

Epidemija malih boginja, koja je odnela dva života u Srbiji, ne jenjava!

Svakog dana registruje se sve više slučajeva obolelih, a da je epidemiološka situacija alarmantna, govori i podatak da je među obolelima određen broj i zdravstvenih radnika. Poslednji slučajevi zabeleženi su u Kliničkom centru Srbije, gde je 13 zaposlenih obolelo od morbila, koji su bili nevakcinisani ili nepotpuno vakcinisani. Neki od njih su isključeni iz kolektiva i na kućnom su lečenju, a neki su se izlečili i vratili na posao.

Iz KCS za Kurir su reki da se u ovoj zdravstvenoj ustanovi sprovode sve mere prevencije i da je na snazi zabrana poseta. Pre ovoga oboleli su i zdravstveni radnici u KBC Niš i dva doktora i deset medicinskih sestara u Opštoj bolnici Studenica u Kraljevu, a zabeležen je i slučaj obolevanja medicinske sestre iz KBC „Dragiša Mišović“.

foto: Shutterstock

Povećati predostrožnost

Epidemiolog dr Radmilo Petrović kaže za Kurir da bi zdravstvene radnike trebalo više kontrolisati, kao i pooštriti mere predostrožnosti.

- Virus malih boginja je jako zarazan, najlakše se prenosi kapljičnim putem u zatvorenim prostorijama. Medicinski i zdravstveni radnici su deo opšte populacije koja je nepotpuno vakcinisana, pa samim tim ni oni nisu imuni. Redovnije bi trebalo pratiti i ispitivati imunitet medicinskog osoblja, a u ovakvoj situaciji treba proveriti da li su oni vakcinisani ili nepotpuno vakcinisani - objašnjava dr Petrović.

Treba koristiti zaštitu

Prema njegovim rečima, osoblje koje je obolelo verovatno nije dovoljno dobro koristilo sredstva zaštite.

- Pored toga što treba da budu potpuno vakcinisani, oni moraju stalno da nose zaštitne maske, stalno da peru ruke i nose rukavice. Verovatno je napravljen propust, pa je došlo do zaraze, a možda su virus pokupili i kod kuće, ili van bolnice - kaže naš sagovornik.

foto: RTS

Dr Petrović navodi da je u januaru broj obolelih povećan zbog slavlja i okupljanja, te da se u narednih 15 dana očekuje povećan broj obolelih.

foto: Dragana Udovičić

Vakcinišite decu

Na teritoriji Srbije do sada je registrovano ukupno 1.036 slučajeva malih boginja, a s druge strane, epidemiolog dr Predrag Kon smatra da je taj broj obolelih verovatno veći.

- Treba pozvati roditelje da vakcinišu decu jer to je jedini način da se uspori epidemija, a i da se smanji broj obolevanja. Tek početkom leta očekuje se smirivanje - napominje dr Kon.

foto: Dragana Udovičić

SIMPTOMI MORBILA Ponekad liče na prehladu ili grip

U ZDRAVSTVENIM USTANOVAMA NJIH 117 ZARAŽENO

Što se tiče obolevanja medicinskih radnika, dr Predrag Kon objašnjava da je u preseku, kada je bilo 320 slučajeva obolelih, 117 zaražavanja bilo u zdravstvenim ustanovama, među kojima su bili i pacijenti i medicinsko osoblje:

- Postoji stadijum u kome je dete ili čovek zarazan, a da još nema ospe. Taj period liči na običnu prehladu, nekada i na grip. Takva osoba ili dete s visokom temperaturom dođe npr. u Institut za majku i dete i čeka u čekaonici sa drugom decom koja nisu zarazna. Tada dolazi do kontakta i zaraze kako osetljivih zdravstvenih radnika, tako i druge dece.

Kurir / Mina Branković

Foto: Shutterstock, Dragana Udovičić, RTS

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track