REVOLUCIONARNO: Lekari s Kube eliminisali prenos HIV-a i sifilisa s majke na dete
Foto: Shutterstock

REVOLUCIONARNO: Lekari s Kube eliminisali prenos HIV-a i sifilisa s majke na dete

Život -
Rizik se smanjuje na oko 1 odsto ako se majci i detetu istovremeno daju antiretroviralni lekovi, navodi se u izveštaju SZO

NJUJORK - Svetska zdravstvena organizacija (SZO) izvestila je da je Kuba prva zemlja u svetu koja je uspešno eliminisala prenos HIV-a i sifilisa sa majke na dete.

To potvrđuju i podaci da je 2014. samo dvoje dece u toj zemlji rođeno s HIV-om, a petero sa sifilisom, stoji u saopštenju.

Direktor SZO Margaret Čen je taj izuzetan uspeh nazvala jednim od najvećih dostignuća u javnom zdravstvu izrazivši nadu da će i druge zemlje uskoro biti u toj poziciji. "Kuba je uspešno pokazala da je univerzalan zdravstveni pristup ključan za uspeh, čak i kada je u pitanju izazov poput HIV-a", stoji u saopštenju Karise Etien. SZO je kubanskim ženama omogućio rani pristup prenatalnoj brizi, u sklopu koga se majke testiraju na HIV i sifilis, a one koje su pozitivne na jednu od dve polno prenosive bolesti blagovremeno se leče.

Svake godine u svetu zatrudni oko 1,4 miliona žena zaraženih HIV-om a, ako se ne leče, šansa da virus tokom trudnoće, porođaja ili dojenja prenesu na dete iznosi između 15 i 45 odsto. Rizik se smanjuje na oko 1 odsto ako se majci i detetu istovremeno daju antiretroviralni lekovi, navodi se u izveštaju SZO.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track