JEDAN OD NAJČUDNIJIH PARADOKSA NA SVETU: Možete umreti od gladi ako jedete samo zečetinu! Evo zašto
Foto: Wikipedia

Verovali ili ne

JEDAN OD NAJČUDNIJIH PARADOKSA NA SVETU: Možete umreti od gladi ako jedete samo zečetinu! Evo zašto

Ludi svet -
Ako bi neko odlučio da isključivo jede zečetinu počeo bi ubrzo da pati od mnogobrojnih neprijatnih simptoma - dijareje, glavobolje i, verovali ili ne, gladi

I dok pojedini ne mogu da shvate kako neko može da jede slatke krznene životinjice poput zečeva, činjenice govore da su zečevi zapravo dobra hrana.

Ipak jedno upozorenje za ljubitelje zečetine - ako jedete samo zečetinu i ništa drugo to vas može odvesti prerano u smrt.

Ne nije šala. Ovaj paradoks se naziva - "zečije gladovanje".

Danas nisu toliko često prisutni na jelovniku, posebno zbog masovne proizvodnje govedine, svinjetine i piletine. Ipak, nekada je zečetina bila važan izvor hrane.

Ali ako bi neko odlučio da isključivo jede zečetinu (što doduše u našim uslovima i nije baš jeftino) počeo bi ubrzo da pati od mnogobrojnih neprijatnih simptoma - dijareje, glavobolje i, verovali ili ne, gladi.

Naime, nedostatak masti u zečetini zapravo kod onoga ko je jede stvara osećaj gladi. Mast je veoma važna u ishrani iako danas moderne dijete pokušavaju da demonizuju masti. Ono što moramo da znamo je da su masti veoma važan deo sposobnosti čovekovog tela da stvara energiju i pokreće najvitalnije sisteme.

Istraživači koji su putiovali na Arktik upravo su se suočili sa ovim paradoksom - jeli su sve vreme zečetinu ali su bili gladni. Pošto nisu skoro uopšte unosili masti koje bi bile pretvorene u energiju koja bi bila pretvorena u toplotu, telo je brzo topilo sopstvene zalihe kako bi se zagrejalo.

Ali to nije dugoročno rešenje. Osim osećaja gladi istraživači nisu ni bili svesni da im nedostaju masti u telo. Sve dok nije bilo suviše kasno.

(EPK)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track