60 GODINA RADA LJUBIVOJA RŠUMOVIĆA: Mališani pevali u njegovu čast
Foto: Zorana Jevtić

Deca su ukras sveta

60 GODINA RADA LJUBIVOJA RŠUMOVIĆA: Mališani pevali u njegovu čast

Pop kultura -

Knjiga je hrana za dušu. Zato, klinci, ne držite dijetu, poručio je književnik, čije pesme su pevali i Minja Subota, Leontina, Aleksandar Šapić, Viktor Savić...

Književnik Ljubivoje Ršumović proslavio je juče u sali „Donka Špiček“ Dečjeg kulturnog centra 60 godina rada i stvaranja najlepših pesama i priča za decu, uz koje su odrastale mnoge generacije.

U Ršumovu čast njegove stihove pevali su Bilja Krstić, Ivana Negativ, Zorana Pavić, Leontina, Inspektor Blaža, Viktor Savić, Boda Ninković, Aleksandar Šapić i Minja Subota, koji je vodio program i zabavljao mališane. Sva deca pevala su uglas „Vuče, vuče, bubo lenja“, „Deca su ukras sveta“ i druge Ršumove pesme.- Moji putokazi tokom ovih 60 godina su na prvom mestu bili moji roditelji, koji su imali razumevanja za moje dangubljenje - kako su nazivali kod nas u selu one koji ne rade čobanske poslove, već čitaju knjige. Kupovali su mi knjige. Moja učiteljica Milica je bila ona kojoj sam napisao prvu pesmu jer sam je veoma voleo i ona me je podržala - rekao je Ršum i dodao:

- Svakako je tu i Duško Radović, s kojim me je spojila sudbina. On me je pitao da moje pesme emituje u emisiji za decu. Tada sam mu rekao: „Ja ne pišem za decu“, a on mi je kazao: „Ne znaš ti za koga pišeš.“ To mi bilo ključno.Književnik je istakao da danas deca odrastaju u pogrešnom okruženju, te da se na to mora skrenuti pažnja roditeljima:- To je njihova greška. Da sam neki faktor u ovoj zemlji, sproveo bih zakon da se kazni svaka kuća u kojoj se rađaju deca, a koja nema biblioteku punu knjiga. Knjiga će sačuvati decu od neukusa i darovati im plemenitost, ona je hrana za dušu. I, deco, ne držite dijetu!

Deca uživala... Nastupali Zorana, Šapić, Boda, Leontina i Viktor
Deca uživala... Nastupali Zorana, Šapić, Boda, Leontina i Viktor

PodrškaUNUCI NA SCENINa sceni su mu se pridružili njegovi unuci Aleksa, Marina, Vid i najmlađa Nađa, koji su mu bili inspiracija za mnoge knjige, a u publici nije mogao da se suzdrži a da ne zapeva i zaigra njegov sin, reditelj Vuk Ršumović, i njegova žena Ana Tomović.

MONA CUKIĆ

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track