SANJA MORAVČIĆ O ULOZI HEROINE JASENOVCA: Naša deca zaslužuju da znaju ko je bila Diana Budisavljević
Foto: Aleksandar Letić

glumica iz Subotice deo filma dara iz jasenovca

SANJA MORAVČIĆ O ULOZI HEROINE JASENOVCA: Naša deca zaslužuju da znaju ko je bila Diana Budisavljević

Pop kultura -

U filmu "Dara iz Jasenovca" glumica Narodnog pozorišta iz Subotice Sanja Moravčić sjajno je odigrala ulogu Diane Budisavljević, žene koja je tokom Drugog svetskog rata spasla 15.336 dece iz ustaških logora smrti u NDH.

- Izabrana sam na kastingu. Igrati takvu heroinu je izuzetna čast, ali i velika odgovornost. Njena čovečnost je velika. Tema ovog filma je ipak bila Dara i njen put. Diana se pojavljuje tek na kraju - kaže Sanja za Kurir.

Sanja Moravcic, Sanja Moravčić
foto: Aleksandar Letić

Glumica nije osećala kao teret što je ovu ulogu odigrala njena hrvatska koleginica Alma Prica u filmu "Dnevnik Diane Budisavljević".

- Ne mogu ja da se poredim s velikom Almom. Diana je kao ličnost toliko velika da zaslužuje još filmova i da se govori o njoj. Važno je govoriti o Jasenovcu i tom stradanju da bi naša deca znala da je i u tim strašnim vremenima bilo ljudi, poput Diane, koji nas uče lekcijama o čovečnosti - ističe subotička glumica.

Alma Prica kao Diana
Alma Prica kao Dianafoto: Printscreen/Youtube

Desetogodišnja Dara i njen dvogodišnji brat Buda upravo odlaze jednim od onih autobusa koje je uz pomoć Crvenog krsta dovela Diana. Iako po "spisku" razdvojeni, Dara je uspela da nađe način da ostane uz svog brata jer se, kako kaže, zavetovala majci da se ona i brat nikada neće rastati.

Sanja Moravcic, Sanja Moravčić
foto: Aleksandar Letić

- Došla sam pred kraj snimanja, kao što je publika videla na filmu. Bilo je sve autentično. Statisti su stajali sa tom decom. Sjajni mladi glumci iz Bosne, Dara i njen brat Budo... Samo su osećanja navirala. Pomislila sam samo na tu decu koja nisu mogla da odu iz tog pakla. Zamišljala sam u glavi sve njih koju su ostali ili na one koji su bili razdvojeni od svojih majki - iskrena je glumica.

Ona na kraju razgovora poručuje samo jedno:

- O Jasenovcu treba da učimo da nam se ovakvo zlo više nikad ne ponovi.

Sanja Moravcic, Sanja Moravčić
foto: Aleksandar Letić

O malom Budi

Pravi mali anđeo

Sanja Moravčić posebno hvali malu Biljanu Čekić, ali i njenog malog batu Budu, kog su igrala tri rođena brata.

- Snimala sam samo s jedinim dečakom. Luka je pravi mali anđeo i baš stvoren za tu ulogu - rekla je Sonja.

Kurir/ Ljubomir Radanov Foto: Aleksandar Letić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track