GALERIJA U ČAČKU OTKUPLJUJE: Za umetnička dela 7,5 miliona dinara!
Foto: Printskrin

Konkurs Ministarstva kulture

GALERIJA U ČAČKU OTKUPLJUJE: Za umetnička dela 7,5 miliona dinara!

Pop kultura -
To je bio osnovni smisao konkursa koji je inače podržao nastajanje novih umetničkih dela u javnom prostoru i saradnju umetnika sa zdravstvenim u obrazovnim ustanovama, navela je Rackovićeva

ČAČAK - Čačanska Umetnička galerija "Nadežda Petrović" otkupiće dela autora čije radove sada ne poseduje u zbirkama, za šta je resorno ministarstvo za ovu ustanovu opredelilo 7,5 miliona dinara. Zahvaljujući konkursu Ministarstva kulture i informisanja za finansiranje umetničkih dela na polju vizuelnih umetnosti nastalih u proteklih pet godina Galerija iz Čačka konkurisala je za tri kategorije i ukupno dobila 7,5 miliona dinara, što predstavlja više od 10 odsto sredstava podeljenih galerijama, muzejima, školama, klinikama, udruženjima, fakultetima i drugim ustanovama.

Prema rečima kustosa UG "Nadežda Petrović, Mirjane Racković, želja je bila da se zbirke popune radovima umetnika koji su sa svojim delima učestvovali na Memorijalu Nadežde Petrović, ili samostalno izlagali u Čačku, a čije radove ova ustanova nije posedovala.

"To je bio osnovni smisao konkursa koji je inače podržao nastajanje novih umetničkih dela u javnom prostoru i saradnju umetnika sa zdravstvenim u obrazovnim ustanovama", navela je Rackovićeva.

Za galerijske zbirke odobreno je 3,61 miliona dinara, umetničku produkciju 3,24, a za finansiranje novih dela za druge ustanove opredeljeno je 730.680 dinara.Inače, čačanska Galerija poseduje 1.500 eksponata u tri zbirke - "Nadežda i savremenici", "Jugoslovenska umetnost druge polovine 20. veka" i "Savremena umetnost" i u legatima Boža Prodanovića, Pjera Križanića i Bogića Risimovića - Risima.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track