(VIDEO) HOLIVUD U GETU: Ovih 5 filmova pod hitno mora da odgleda svaki ljubitelj hip hopa
Foto: Profimedia

Jo, jo, jo

(VIDEO) HOLIVUD U GETU: Ovih 5 filmova pod hitno mora da odgleda svaki ljubitelj hip hopa

Pop kultura -

Najzagriženiji filmofili znaju da takozvani muzički filmovi dolaze i odlaze, te da svaka decenija ima svoje trendove koji brzo bivaju prevaziđeni, ali jedna subkultura koja izdržava nalete vremena jeste hip-hop, odnosno rep.

Zahvalno je praviti filmove u kojima je hip-hop žanr istaknut jer pored muzike uvek postoji i istaknuta priča izlaska iz geta i kriminala, što se u manjoj ili većoj meri poklapa sa stvarnom slikom. Sve je tu, i kvalitetna muzika i drama.

Tokom proteklih godina, nekoliko filmskih hip-hop ostvarenja se izdvojilo iz mase, te slobodno možemo za njih upotrebiti reč "klasici".

1. "Obogati se ili umri pokušavajući" (Get rich or die tryin')

50 Sent danas možda nije na vrhuncu, ali podsetićemo se vremena kad je bio najveća zvezda. Njegov filmski debi pokazao je da je lice koje kamera voli. Ironično je što je sad pred bankrotom.

2. "Ozloglašen" (Notorious)

Biografski film o životu Kristofera Volasa, poznatijeg kao Notorius B.I.G pokazao je da stara holivudska formula radi i na filmu ove vrste. Jedan od najvećih repera svih vremena prikazan je kako raste od nule do zvezda bez imalo naivnosti i patetike.

3. "Đus" (Juice)

Ovo ostvarenje ostaće upisano u istoriju kinematografije kao jedna od najboljih "geto drama". Jednu od glavnih uloga perfektno je poneo Tupak Šakur, za kog se danas smatra da je najbolji reper svih vremena. Film ne glorifikuje nasilje, več pokazuje kako ono može da skrene i uništi život talentovanih tinejdžera.

4. Iz Komptona (Straight Outta Compton)

Ovaj biografski film je iznenadio sve svojim kvalitetom i gledanošću. Na listi najgledanijih za vreme prikazivanja je uspeo da smeni čak i najnoviju "Nemoguću misiju". Film nisu zaobišle ni kontroverze, jer je prošle godine na dodeli Oskara bilo priče da Akademija bojkotuje crne glumce i režisere, a upravo je ovo ostvarenje bilo primer kvalitetnog dela koje nije ni razmatrano u nominacijama.

5. "8 milja" (8 Mile)

Ko bi rekao da je prošlo skoro 15 godina od ovog filma? "8 milja" je samo još jedan pokazatelj da sve što Eminem dotakne postaje zlato. U jednom paketu smo dobili sve, fenomenalan film inspirisan njegovim životom i pesme za sva vremena. Pitajte bilo koga rođenog 90-ih za pesmu "Lose Yourself", ko god da je i kakvu god muziku sluša, sigurno zna da izrecituje bar pola trake.

(ViralThread/EPK)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track